Köpenhamns borgmästare: ”Ledsen att Sverige vill ha kärnkraft i Barsebäck”

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till Barsebäck vill satsa på en energipark med kärnkraft som bas. Det vill inte den danska överborgmästaren i Köpenhamn.

– Vi kommer att påverka den svenska regeringen att säga nej till mer kärnkraft i Sverige, säger Sophie Hæstorp Andersen (S), överborgmästare i Köpenhamn.

Sophie Hæstorp Andersen (S) ser med oro på att den svenska regeringen vill satsa mer på kärnkraft.

– Vi har tittat på Barsebäck och vetat att det skulle stängas. Vi vill inte att det ska öppnas igen.

Hon tycker platsen är synnerligen illa vald. Det bor över fyra miljoner människor i Öresundsregionen.

– Den danska regeringen tycker inte om kärnkraft. Oberoende av vilken regering som vinner valet, säger hon.

Nya protester att vänta

Det var högljudda protester i Danmark när Barsebäck byggdes på den skånska halvön, ett par mil från Köpenhamn, i mitten på 70-talet. Om platsen åter ska bli ett centrum för kärnkraftsproduktion lär den danska regeringen höra av sig.

– Vi kommer att påverka den svenska regeringen att säga nej till mer kärnkraft i Sverige, säger Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hur ska påverkan gå till?

– Vi fick ju besked om att Barsebäck skulle stänga. Nu får vi försäkra oss om att det inte ska byggas fler kärnkraftverk i Sverige. Jag ska börja med att prata med mina kolleger i Skåne och Halland.

Hellre sol, vind och vatten

Hon vill istället att Europa ska arbeta tillsammans för mer förnybar energi i form av sol-, vind- och vattenkraft. Sophie Hæstorp Andersen (S) är även ordförande i Greater Copenhagen, som är en samarbetsorganisation för tillväxt och utveckling i Öresundsregionen där region Skåne ingår.

– I vissa frågor har vi mer gemensamt med varandra i Greater Copenhagen än i Stockholm.

Hör hur Sophie Hæstorp Andersen (S) ser på grannlandet Sverige i kränkraftsfrågan.

Detta är Greater Copenhagen:

Greater Copenhagen är en samarbetsorganisation för tillväxt och utveckling i Nordens största metropolregion med 4,4, miljoner invånare i Sydsverige och Östdanmark.

Region Skåne, Region Halland, Region Huvudstaden, Region Själland och samtliga 85 kommuner ingår i Greater Copenhagen, som stiftades 2015.

Källa: Greater Copenhagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.