I rapporten ”Ensamma i krisen” framhålls bland annat den starka samverkan som byggts upp för att öka tryggheten i stadsdelarna Nydala, Hermodsdal och Lindängen.
– I de områdena finns ett nätverk av civilsamhälleliga aktörer som religiösa samfund, fastighetsägare, föreningsliv och så vidare. De träffas och pratar, även när inget dramatiskt hänt och håller varandra informerade, säger Liv Palm, verksamhetsansvarig för Röda Korset i Malmö.
Förhindra ryktesspridning
Nätverken är särskilt viktiga när ett område drabbas av skjutningar eller andra våldsdåd. Dels genom att erbjuda hjälp åt boende som drabbats och dels genom att förhindra ryktesspridning.
– I rapporten tillfrågas boende vart de vänder sig när det händer någonting. Det är tydligt att människor i första hand pratar med dem man känner sig trygg med, snarare än med till exempel kommun och blåljuspersonal, säger Liv Palm.
Malmö nämns också som ett föredöme genom den särskilda samordnartjänst staden tillsatt för att hantera akut krisstöd vid våldsbrott. Inom fem minuter efter en allvarlig händelse ska ett sådant arbete ha inletts.