Nabil Abdulmajid, vice ordförande i Islamiska förbundet i Malmö, var en av dem som uppmanade människor att inte låta sig provoceras av Salwan Momika.
– Vi märkte att han till slut ropade ensam och det gjorde han i nästan 10 minuter. Människor lämnade och då slutade han, säger Nabil Abdulmajid.
Koranbränningarna i Malmö har tidigare orsakat våldsamheter och upplopp. Helgens manifestation på Lorensborgstorget kom däremot att bli mer sansad. Tre personer omhändertogs på platsen men det blev inget upplopp efteråt.
Personer uppmanade folk att backa och ignorera koranbränningen.
Polisen fick hjälp av civilsamhället
Inte bara Islamiska förbundet utan även organisationen Flamman var på plats på Lorensborgstorget för att lugna ner situationen.
Glen Sjögren, kommissarie vid polisen i Malmö, ser mycket positivt på att människor hjälper till i sådana situationer.
– Människor tror kanske mer på dem än vad de tror på polisen. Är det någon annan som säger till dem så brukar det ha bättre effekt, säger han.
Gemensam strategi
För att få ett lugnare samhälle arbetar polisen tillsammans med bland andra församlingar och bostadsbolag i en så kallad lokal krisberedskap. De hade möte inför helgens koranbränning.
– Vi vill stoppa det här. Det står tydligt i koranen att du inte ska befinna dig på en plats som förnedrar din religion. Om det händer igen så ska vi uppmana folk att inte gå dit. Det är bästa lösningen, säger Nabil Abdulmajid.
Han jämför med danska politikern Rasmus Paludan som först väckte stor uppmärksamhet men senare slutade att komma till Sverige och bränna koranen när han inte fick lika starka reaktioner längre.
Samma strategi tycker Islamiska förbundet ska användas nu.