Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här avbryts intervjun med koranbrännaren Salwan Momika av hotfulla samtal. Foto: SVT

Koranbrännaren Salwan Momika efter ökade terrorhotet: Inte mitt fel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Salwan Momikas koranbränningar har väckt starka reaktioner långt utanför Sveriges gränser. Han anser sig inte vara ansvarig för Sveriges försämrade säkerhetsläge – och säger att ett förbud mot koranbränningar inte kommer att stoppa honom.

När Salwan Momika i juni brände koranen utanför moskén på Medborgarplatsen i Stockholm kom reaktioner från hela världen. Aktionen fördömdes bland annat av FN:s människorättsråd och påven Franciskus. I Momikas hemland Irak blev protesterna allra våldsammast. Folkmassor stormade den svenska ambassaden och Sveriges ambassadör uppmanades att lämna landet.  

“Sveriges fel som låtit Salwan bränna”  

I augusti höjde Säpo Sveriges terrorhotnivå från en trea till en fyra på en femgradig skala. 

– Bilden av Sverige och av dessa manifestationer påverkas av utländska krafter som har som mål att splittra och skapa konflikt också genom hot och genom uppmaningar att ta till våld gentemot Sverige, sa Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar till SVT i slutet av augusti.  

Men Salwan Momika tycker inte att han är ansvarig för det försämrade säkerhetsläget.  

– Det är varken mitt fel eller det svenska rättsväsendets. Om det är Salwans fel så är det fel på den svenska lagen för den låter Salwan brännar koranen i enlighet med yttrandefrihetlagen, säger han i Uppdrag gransknings reportage “Koranbrännarna”. 

Krav på åtgärder från Sverige 

Efter koranbränningen utanför moskén på Medborgarplatsen den 28 juni i år fördömde också Islamiska samarbetsorganisationen Sverige. De 57 muslimska länderna i organisationen krävde åtgärder av Sverige för att förhindra ytterligare skändningar av den heliga skriften. 

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över ordningslagen. Man tittar på om polisen kan ges möjlighet att väga in ett säkerhetshot mot landet och på det viset kunna neka tillstånd för koranbränningar.  

Men Salwan Momika säger att en eventuell lagändring inte kommer att stoppa honom.

– Om de beslutar att förbjuda koranbränningar kommer jag ansöka om att bränna koranen år 2025, 2026, 2027, 2028, 2029 och 2030. Om tillstånd ges påverkas de inte av den framtida lagändringen, säger han.   

Kort efter intervjun med Salwan Momika publicerar Kvartal i sin podcast att Momika ska sluta bränna koranen. Men i ett mejl till Uppdrag granskning svarar Momika att han kommer att fortsätta.

Salwan Momika och Salwan Nejam utreds av svensk polis för hets mot folkgrupp. Irak har begärt Momika utlämnad och det ärendet pågående.

Se hela granskningen “Koranbrännarna” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.