Moa Foto: Bernard Mikulic

”De skrek fetto och sa att jag skulle gå och dö”

Uppdaterad
Publicerad

I hela sitt liv har Moa varit överviktig. Nu fyller hon snart 16 och väntar på den efterlängtade remissen. Hon är ett av de skånska barn som ska genomgå en gastric bypass-operation mot fetma.

Det är förmiddag en dag i slutet på augusti och psykologilektion på schemat. Moa har gått två veckor på vårdprogrammet på gymnasiet i Hässleholm när vi träffar henne. För första gången på länge mår Moa bra. Hon trivs i klassen och har fått flera kompisar.

– Jag var väldigt nervös första dagen. Jag frågade mamma om hon trodde att jag inte skulle få några vänner för att jag är överviktig, säger Moa. Men jag har inte trivts så bra på länge.

Fetma bland barn

Mobbades i skolan

Men så har det inte varit tidigare. Under hela Moas skolgång har hon fått lida för att hon inte ser ut som alla andra. Värst var mobbningen i femman. Då hade hon ingen utom familjen som stöttade.

– De skrek fetto och tjockis, säger Moa. De sa att jag skulle gå och dö för att ingen tyckte om mig.

”Jag har gråtit många gånger”

För Moas mamma Wiveka var det en svår tid.

– Det har varit mycket mycket jobbigt, säger hon. Jag har gråtit många gånger och varit arg. Jag vet inte hur många lärare och rektorer som jag gråtit inför, som jag skällt på. Man blir som en lejoninnan när det gäller ens barn.

Ända sedan hon var liten har Moa varit överviktig. Moa tror att det ligger i generna. Hela släkten har lätt för att gå upp i vikt och både Moas mamma Wiveka och hennes syster Julia har lidit av fetma. Hennes mamma har svårt för att inte skuldbelägga sig själv.

– Jag trodde ju jag gjorde rätt när Moa var liten, säger Wiveka. Men det har jag ju inte gjort. Jag har säkert också ätit fel mat och inte tänkt så mycket vad som finns i olika matvaror.

Nya matvanor

I köket hemma i Hässleholm är det fika på gång. Wiveka tar fram kvarg och färska hallon och blåbär ur kylen. Hon lägger upp i skålar till Moa och sig själv. Nu äter familjen nyttigt, men så har det inte sett ut tidigare.

– Det var pizza och färdigrätter man tar upp ur frysen, berättar Moa. Sen köpte jag godis och chips i smyg på väg hem från skolan innan mamma och pappa hämtade mig.

Prövat många sätt att gå ner i vikt

Moa har försökt själv att gå ner i vikt med hjälp av dieter och motion, men hon tycker inte att det hjälpt. Nu vill hon göra en gastric bypass, en operation mot fetma där magsäcken förminskas. Tidigare fanns en åldersgräns på 18 år, men i Sverige opererar man numera barn så unga som 13 år.

Moas mamma och storasyster har tidigare opererat sig och har gått ner nästan femtio kilo i vikt vardera. Men en gastric bypass är inte riskfri, det finns biverkningar. Men Moa är inte orolig.

– Det finns risker med alla operationer, säger hon. Jag har sett flera exempel där det har gått bra. Min syster har gjort en gastric bypass och det har fungerat jättebra.

”Jag tror att det kommer att lyfta mig”

Moa väntar nu på remissen till operationen. Hon har höga förväntningar på livet efteråt. Hon vill hålla på med musik och utbilda sig till ambulanssjuksköterska. Men framför allt vill hon inte längre bli sedd som en andra klassens människa.

– Jag tror att jag skulle tycka bättre om mig själv om jag skulle gå ner i vikt, säger Moa. Eftersom andra har sagt till mig att jag inte duger som jag är när jag ser ut så här. Jag tror att det kommer att lyfta mig om jag kan visa att jag också kan vara smal.

Fakta

Faktaruta: Antal gastric bypass-operationer på vuxna

2013 gjordes 7 700 fetmaoperationer i landet att jämföra med 8 050 under 2012 och 8 500 under toppåret 2011.

Källa: SOReg – Scandinavian Obesity Surgery Registry

Faktaruta: Antal överviktiga och feta i Sverige

Nära hälften av alla svenskar har i dag fetma eller övervikt. Mellan 2004 och 2013 har andelen personer med fetma ökat från 11 procent till 14 procent. Det visar ny statistik från nationella folkhälsoenkäten som genomförs av Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Faktaruta: Antal överviktiga och feta barn i Sverige

Fetma ökar bland barn och ungdomar i Sverige. Ca 20 – 25% av ungdomar i 10-årsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3% lider av sjukdomen fetma. Barn med fetma utvecklar insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen för barn med fetma och övervikt avseende möjligheten att utan behandling bli normalviktiga som vuxna är idag dålig; ca 80% av de barn som i 6 – 7-årsåldern är överviktiga eller lider av fetma är fortfarande överviktiga eller feta i de sena tonåren.

Tidig fetmautveckling är allvarlig för den framtida hälsan. Medellivslängden sjunker ju tidigare under vuxenåren som fetman har detekterats. Vid BMI 45 vid 20 års ålder sjunker den genomsnittliga kvarvarande levnaden med 13 år. Flera studier styrker också att fetma är en väsentlig faktor för cancerutveckling. Sammanfattningsvis kan man med fog betrakta barn- och ungdomsfetma som en ny folksjukdom.

Källa: BORIS – barnobsetiaregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet