Moa, 16, klar för fetmaoperation

Publicerad

Sextonåriga Moa från Hässleholm har i hela sitt liv varit överviktig. Hon är ett av de skånska barn som genomgår en gastric bypass-operation mot fetma. Vi var med under förberedelserna på Landskrona lasarett.

Det är tidig morgon på lasarettet i Landskrona. Idag är den stora dagen som Moa väntat så länge på. Sedan hon var liten har hon lidit av övervikt. Moa har testat en rad motionsformer och dieter för att gå ner i vikt, men inte lyckats. Efter behandling på Barnöverviktsenhetern i Malmö fick Moa remiss till en gastric bypass-operation. Nu ligger hon i sängen och väntar på att det ska bli dags.

– Jag är inte direkt nervös men det är massor med tankar som snurrar, säger Moa. Jag tänker på slangen som ska ner i halsen och att de ska söva mig.

Fetma bland barn

Mamma Wiveka och hennes sambo är med som stöd.

– Det är spännande, men visst är jag lite orolig, säger Wiveka. Det är ju dock en operation.

13-åringar opereras

De senaste åren har fetmakirurgi blivit populärt i Sverige. Här görs i genomsnitt 8000 gastric bypass-operationer på vuxna om året. Tidigare fanns en åldersgräns på 18 år, men i Sverige opererar man numera barn så unga som 13 år. I den första studien som leddes från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg opererades 81 barn. I en första utvärdering kom man fram till att barn går ner lika mycket i vikt som vuxna, i genomsnitt 30 kilo. Deras insulinvärden och blodtyck går ner och blodfetterna blir bättre. Operationen minskar magsäckens storlek samtidigt som den förändrar kroppens signalsystem från magen till hjärnan. Man får svårt att äta fet mat och vill istället ha nyttig mat som frukt och grönt.

– En gastric bypass-operation görs med titthålskirurgi, säger Mikael Ekelund, kirurg på Landskrona lasarett. Vid en gastric bypass-operation skapar man en liten magsäck som är stor som en tumme. Därtill kopplar man tarmen. Ungefär 95 procent av magsäcken kopplas bort.

Vägde 123 kg

Det har varit några tuffa veckor före operationen. Moa vägde 123 kilo när hon fick remissen och datumet för operation. För att få bort så mycket fett som möjligt kring levern var hon tvungen att gå ner i vikt. I två veckor har Moa inte fått äta någon vanlig mat. Hon har bara druckit näringsdrycker och det har tagit på humöret.

– Det har varit jobbigt och påfrestande, säger Moa. Både när man är hemma och i skolan. Jag har inte haft någon energi och väldigt kort stubin.

Mamma Wiveka och resten av familjen har försökt peppa henne.

– När hon har varit ner och ledsen har vi sagt att du kommer att klara det här, säger mamma Wiveka.

Inte riskfritt

En gastric bypass-operation är inte riskfri. Barn kan drabbas av samma komplikationer som vuxna som bråck, tarmvred eller brist på vitaminer och järn.

– Läkage är det man fruktar mest, säger Mikael Ekelund, kirurg. Får man hög puls, feber och inte kommer upp som man ska ha och inte mår bra, då är det mitt jobb att se till att man är uppmärksam på symptomen och då måste man snabbt gå in och åtgärda det.

Så är det då dags för operation. För att hålla sig igång är det Moa som tillsammans med en sjuksköterska drar sängen genom korridoren. Kirurgen Mikael Ekelund står och tar emot utanför operationssalen och ger de sista instruktionerna. Han frågar om Moa har gått ner i vikt och det har hon. Idag väger hon 116,5 kg. Alldeles strax ska hon rullas in.

– Jo, jag har fortfarande inte känslan av att jag är nervös, men nu blir jag spänd, säger Moa. Nu händer det.

Antal gastric bypass-operationer på vuxna

2013 gjordes 7 700 fetmaoperationer i landet att jämföra med 8 050 under 2012 och 8 500 under toppåret 2011.

Källa: SOReg – Scandinavian Obesity Surgery Registry

Antal överviktiga och feta barn i Sverige

Fetma ökar bland barn och ungdomar i Sverige. Ca 20 – 25% av ungdomar i 10-årsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3% lider av sjukdomen fetma. Barn med fetma utvecklar insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen för barn med fetma och övervikt avseende möjligheten att utan behandling bli normalviktiga som vuxna är idag dålig; ca 80% av de barn som i 6 – 7-årsåldern är överviktiga eller lider av fetma är fortfarande överviktiga eller feta i de sena tonåren.

Tidig fetmautveckling är allvarlig för den framtida hälsan. Medellivslängden sjunker ju tidigare under vuxenåren som fetman har detekterats. Vid BMI 45 vid 20 års ålder sjunker den genomsnittliga kvarvarande levnaden med 13 år. Flera studier styrker också att fetma är en väsentlig faktor för cancerutveckling. Sammanfattningsvis kan man med fog betrakta barn- och ungdomsfetma som en ny folksjukdom.

Källa: BORIS – barnobsetiaregistret

Nära hälften av alla svenskar har i dag fetma eller övervikt. Mellan 2004 och 2013 har andelen personer med fetma ökat från 11 procent till 14 procent. Det visar statistik från nationella folkhälsoenkäten som genomförs av Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet