Gunne: Min femåring är väldigt rund om magen trots att han alltid har ätit bra. Vi har försökt med massor av saker men har nu funderat på 5:2-dieten. Skulle det kunna funka tror du?
Karin Kling: Hej! Jag skulle inte rekommendera din femåring att följa någon särskild diet. Istället skulle jag föreslå att du ser över vilka mängder han/hon äter, blir det flera portioner? Dricker han söta drycker, såsom saft eller juice? Viktigt också att tänka på ”det lilla extra” såsom snacks, glass och godis. För en liten femåring kan det lätt bli för mycket, en gång i veckan brukar vara ett bra riktmärke. Ser ni fortfarande inget resultat av det tycker jag att du ska prata med din bvc-sköterska. Ett litet barn behöver sällan gå ner i vikt utan behöver bara stå stilla i vikt under något år för att växa in i sin längd.
Smu: Idag tjatar alla om diverse dieter, en del säger att man ska lägga in stora lass av tex ostskivor fullproppade med smör, och fet bacon , och till och med dricker grädde som mjölk. Samma människor säger att det är fel att äta bröd pasta potatis. Vilka signaler ger det till tex barn 10-15 årsåldern....
Karin Kling: Jag kan hålla med om att man lätt blir vilseledd av olika metoder man hör om i media och kan hända kan det ge fel signaler för ungdomar. Därför är det viktigt att ge sunda råd, som att man ska kunna äta det mesta men i rimliga mängder och inte alltid.
Debbie: Hur tjock får en unge vara innan man ska bli orolig?
Karin Kling: Hej! Genom att mäta med ett BMIvärde anpassat för växande barn (BMI sds) kan man avgöra om barnet är överviktigt eller har fetma. Lättast är det att bromsa ett barns övervikt i tidig ålder innan det uttvecklar fetma, som är klassat som en sjukdom. Hör av dig till bvc/skolhälsan om du är orolig för ditt barn.
Anonym: Hej, jag väger 50 kilo och är 13 snart 14 år. Många tror att jag har ätstörningar fast det har jag inte. Jag älskar mat och har alltid gjort det. Jag har länge undrat om jag är underviktig, och i så fall vad jag ska göra åt saken?
Karin Kling: Hej! För att avgöra om någon har en ätstörning så måste man uppfylla olika kriterier, vilket jag inte kan svara på i ditt fall. Om du har en sund inställning till mat och träning och mår bra så tänker jag att du känner dig själv bäst. Alla har olika kroppar och vikt. Sök hjälp hos din skolsköterska om du är orolig. Lycka till!
Staffan: Det lackar ju mot jul, som förknippas mycket med godis och julmust. Hur gör man för att få barnen att välja kanske nötter i stället för skumtomtar? Och hur gör man när man hälsar på andra, som gärna vill bjuda på chokladaskar som om det inte fanns någon morgondag?
Karin Kling: Hej! Bra fråga, många funderar nog precis som du! Jag tänker att ni noga får prata igenom vad som gäller i jul och hur mycket godsaker som är ok att äta. Prata även med vänner och släktingar om ni har ett barn som kämpar med sin vikt. Gpår det att hålla ”lördagsgodis” även över jul? Nötter innehåller förvisso mer nyttigheter än skumtomtar men även en hel del fett, så tänk till även där så att det inte blir för mycket. Se om ni kan göra julgodis baserat på frukt kanske?
Isak: Hej! Min son är 9 år och tränar väldigt mycket. Han äter sjukliga mängder! Jag är själv elitidrottare och tränar ca 20h i veckan och äter runt 5000 Kcal/dag. Min son äter ännu mer än vad jag gör, vilket är otroligt. Han är inte överviktig men jag är rädd att han lätt kommer kunna bli det i framtiden när han minskar på idrottandet. Tack!
Karin Kling: Hej! Så länge din son inte är överviktig så tycker jag inte att du behöver oroa dig. Det är nog främst om han minskar på idrottandet som ni kanske ska vara mer försiktiga. Men då minskar antagligen hans aptit också. :)
Ylva: Många barn får ju psykiska problem. Vilken hjälp tycker du att man ska ge dom?
Karin Kling: Hej! Det stämmer att vissa barn och ungdomar med övervikt och fetma mår dåligt psykist. Om det är skolbarn tycker jag främst att föräldrarna ska vända sig till elevhälsan för att kunna prata med kuratorn eller skolsköterskan. Är det av svårare grad kan man kontakta Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP).
Ullis: Hej, har en knubbig och lång 10 åring. Han tränar simning minst fem ggr/ vecka, äter inget godis, chips el. dyl. Är själv överviktig trots ett liv av återhållsamhet. Hur ser forskningen ut avseende våra olika genetiska förutsättningar?
Karin Kling: Hej! Som du redan är inne på själv så kan genetiken spela roll när ett barn är överviktgt. Det som det betyder är att dessa barn behöver vara extra noga med att hitta sin energibalans, d v s att inte äta mer energi än vad det gör sig av med.
Siri: Hej! Jag undrar hur man kan säga att ändrade kostvanor och motion inte är svaret.Har man verkligen försökt? Och försökt under en lång period (minst ett år?)
Karin Kling: Hej! Många barn och ungdomar (och vuxna) har flera år bakom sig av då de har kämpat med sin vikt. Visst handlar det om att hitta en energibalans men problemet är oftast mer komplext än så, vilka förutsättningar och vilket stöd man har i sin vardag för att få till nödvändiga förändringar spelar stor roll.
reg: Har de överviktiga barnen testat att undvika läsk/juice? Det är bevisat att sötningsmedel påverkar tarmfloran och ger fetma, tror många försöker banta med lightläsk, vilket ger fetma.
Karin Kling: Hej! Det brukar vara en av de första råden som vi ger till våra patienter, att sluta med sötade drycker i alla former. Ibland går det, ibland mindre bra,
Nick: Är det inte föräldrarna som behöver hjälp egentligen? Om de ger barnet bra mat hela livet så blir man väl inte tjock?
Karin Kling: Hej! Det stämmer att de4t är viktigt att lära barn goda vanor redan från tidig ålder, det ökar chanserna att behålla en sund vikt senare i livet. Många föräldrar kan ske heller inte har fått chansen att lära sig rätt själva som barn.
reg: Istället för operationer, så kanske barnen(ev. med familj) läggas in på en klinik med nyttiga maträtter i normala portioner några månader, lite lekaktiviteter som bad, pingis, wii. Skulle inte det vara bättre än en operation, som de faktist i värsta fall kan dö av.
Karin Kling: Det låter som en fantastiskt idé, men kräver förstås stora resuser. Man skulle önska att det vardagliga livet fungerade såsom du beskriver utan att det behöver krävas inläggning. Läger liknande det du beskriver finns men de är dessvärre inte flera månader.
Mimmi: Vad tycker du om att operera barn som är överviktiga?
Karin Kling: Jag tycker att för de barn som har kämpat i flera år utan att det har gett något resultat på vikten, som kanske har någon följdsjukdom eller är socialtisolerad p g a sin sjukdom ska genomgå en bedömning av läkare och psykolog för att se om operation skulle kunna vara en metod för att förbättra barnets livskvalitet och hälsa.
Gabriella : Hej ,,jag är 21 år och har PCO syndrom varför har man det ???
Karin Kling: Hej! PCO är något som man som tjej kan få vid fetma och det kan också förbättras genom viktnedgång. Jag hoppas att du träffar en bra läkare för detta och att du har fått rätt hjälp. Lycka till!
Namn: Hej! Min dotter är 8 år och väger 40kg, många har sagt att hon behöver gå ner i vikt och hon mår dåligt utav det, vad tycker du om hennes vikt?
Karin Kling: Hej! Du skriver inte hur långt ditt barn är så det är svårt för mig att säga. Jag tycker du ska kontakta skolsköterskan på ditt barns skola så får du ett ordentligt svar på din fråga och förhoppningsvis stöd. Det blir lätt förvirrande att lyssna för mycket på allas åsikter. Lycka till!
BMI: Själv ligger jag på Afrika nivå, långt under Sverige genomsnittet. Äter allt, MEN i måttliga mängder och rör på mig måttligt. Föräldrar som tillåter barn äta godis öht får skylla sig själva. Läsk och godis, potatis och ris. Är de stora bovarna. Svenskar har också mängder med ketchup i skafferiet. Varför det? Det är vrålenkelt att hålla vikten på en sund nivå. Klarar ni inte det bör ni tänka om helt och hållet . Det är ENKELT.
Karin Kling: Hej! Starka känslor och många åsikter om det här rörande vikt och mat. Många kämpar och de flesta gör det så gott de kan under olika förutsättningar. Som du själv skriver, måttlighet både gällande mat och motion är en bra riktlinje. :)
Wickan : Hej! Jag är så orolig över min dotter som är 22 år och väger 125 kg längden är 179 cm, hon var smal som ung men har en kraftig benstomme och mår inget bra alls. Vet inte hur jag ska hjälpa henne.Hon började på gym men hann bara med 3 ggr så ramla hon och slog i knät som nu är svullet. Vad kan man göra?
Karin Kling: Hej! Eftersom din dotter är vuxen så föreslår jag att hon kontaktar sin vårdcentral där hon förhoppningsvis kan få träffa en dietist eller sjuksköterska som kan ge råd om kost och motion. Lycka till!
Lennart: Verkar som att ett överviktigt barn ofta har föräldrar som lever på ett sätt som ”göder fetma”. Ser ofta överviktiga föräldrar med lika överviktigs barn som kör kundvagnar i matbutiken där petflaskor med läsk trängs med chips och godis. ”Behandlas” riskfamiljer i förebyggande syfte av vården?
Karin Kling: Hej! Nej, till sjukvården kommer man först då man har utvecklat övervitk och fetma. Man kan hoppas att fler kan nås av livsstilsråd som passar innan det har gått så långt.
Katarina: Hej, jag växte upp under 60- och 70-talet, i princip alla utom en pojke i klassen var ordentligt smala. Man åt inte chips, drack väldigt sällan söt dricka och rörde sig en hel del – gick till skolan etc. Det är svårt att inte dra paraleller mellan dagens ibland helt tokiga kosthållning och stillasittande. Även många som var barn på den tiden hade säkert de gener som talats om här i chatten – och var trots det smala.
Karin Kling: Hej! Det stämmer. På 60- och 70-talen åt man inte lika stora mängder godis eller läsk som nu och tillgängligheten var inte lika stor. Alla barn var ute och rörde på sig på ett annat sätt också. Nu är det vi som är vuxna som får lära ut vad som är måttlighet eftersom det finns så stora frestelser på alla sätt omkring oss.
Anders: Hej, min femtonårige son har fortsatt gå upp i vikt efter puberteten och börjar bli småmullig. Om jag minns rätt så väger han ca 80kg och är 175cm lång. Före puberteten hade han normal kroppsbyggnad. Hur farligt är det för hans hälsa egentligen med den extra vikten?
Karin Kling: Hej! Som det låter lider inte din son av fetma men möjligtvis en övervikt. Se om du kan prata med honom och uppmuntra honom att röra sig mer, både till vardags och kanske intensivt några gånger i veckan. Det brukar bli en god spiral som också leder till bättre matvanor.
Henrik: Hej! Jag är 12 år och väger 41-43 kg(jag är ca 150cm lång). Jag tränar mycket, och äter godis/söt saker 1 gång i veckan. Dom senaste veckorna har det blivit lite mycket, för vi har haft gäster. Alla i min klass tränar jätte mycket och är ganska smala. Är jag överviktig?
Karin Kling: Hej! Nej det är du inte. Se till att röra på dig lagom mycket så att du mår bra, inte för att gå ner i vikt. Det är så lätt att påverkas av vad andra säger och tycker. Många pratar vikt, kropp och ideal i din ålder. Om man har ätit lite mer än vanligt någon gång och är normalviktig så brukar det jämna ut sig efter ett tag. Jag tycker inte att du ska oroa dig. :)
Henrik: Hej! Jag är 12 år och är ca 150 cm lång och väger(senast jag vägde mig mig) 41-43 kg. Jag försöker hålla mig till sötsaker 1 gång i veckan. På senaste tidens har det blivit lite mer för att vi har haft gäster.Jag tränar ganska mycket. Alla i min klass tränar väldigt mycket och är ganska smala, så det blir lätt att man jämför sig. Jag mår väldigt dåligt av detta och tilltallar mig själv att jag behöver gå ner i vikt. Men varje gång jag frågar mamma och pappa så säger dom att jag är smal. Efter som vi har ätit lite mer godis på senaste tiden,(för vi brukar egentligen bara äta popcorn) känns det som om jag har blivit ännu tjockare, jag har inte heller kunnat träna på 1 vecka av olika anledningar. Är jag överviktig? Gör de tnågot ifall det råkar bli lite mycket godis ibland?
Karin Kling: Hej igen! Du kan inte bli tjock bara för att du har ätit för mycket vid något tillfälle. Ibalnd kan det bli mer godis och i ditt fall behöver du inte oroa dig. Lita på vad dina föräldrar säger i det här fallet.
Eva: Hej! Jag har en 5åring som väger32 kg. Jag har mött ett visst motstånd när det gäller maten i förskolan När jag har haft önskemål ang mera rotfrukter och mera mat som inte är halvfabrikat. Mitt mål har varit att få näringstätmat. Finns det något som vården kan hjälpa mig med informations material eller annan typ av kontakt med anvariga på konstenheterna? Min son går hos dietist för sin övervikt (något jag fick tjata mig till). Vi har i familjen alltid försökt att ha bra mat hemma och att vi och barnen rör på oss. Trots detta har min son gått upp i vikt. Han känner sig alltid hungrig och får troligtvis aldrig ”mättnadskänsla”. Hur vanligt är det att barn inte känner när de fått nog?
Karin Kling: Hej! Jag tänker att den dietist som ni träffar borde ha det material som du efterfrågar. Hon kan också göra en energiberäkning på hur mycket mat din femåring behöver äta så att han/hon får i sig rätt mängd mat och näringsämnen. Om ditt barn har svårt att känna mättnadskänsla så är det br aom du förälder kan vara där och hjälpa til och stoppa när du ser att han/hon har fått tillräckligt. Försök öka grönsaksmängden så att han blir mätt. Jättebra att du för en dialog med förskolan också. Hör också med ditt BVC om du behöver ytterligare stöd med material.Lycka till!
Peter: Då det diskuteras med gastric bypass för barn så har jag lite funderingar kring det. Jag uppöever att dessa operationer har ökat de senaste åren, är det så? Sen undrar jag om vi inte borde införa ett liknande RUTavdrag för personlig träning/livstilsändring? Och kanske till och med ge tränare på recept för behövande. För att skapa långsiktiga livstilförändringar.
Karin Kling: Hej! Det skulle vju vara fantastiskt med RUT-avdrag eller liknande för träning. :) Allt som underlättar människor att röra på sig mer tror jag är positivt. Jag har inga siffror på hur många GBP-operationer som det genomförs men antagligen är det så att de ökar.
Anonymus: Vad är medelvikten på en 14-15 åring?
Karin Kling: Hej! Det är en väldigt svår fråga eftersom längden varierar väldigt mycket under de åren. Utifrån längd och vikt kan man räkna ut vad som klassar som normalvikt.
Bokck: Hej. På bvc säger man att mitt barn lider av övervikt/fetma. Längd 92cm vikt 16kg 3 1/2år? Kan man säga det om en 3 årings bmi?
Karin Kling: Hej! Ja det går att räkna ut BMI även på små barn. Eftersom ditt barn är så pass litet så har ni stora möjligheter att påverka ditt barns vikt. Se till att få bra råd om kost så ska du se att du kan undvika att ditt barn utvecklar fetma. Lycka till!