– Då faller en sten från hjärtat. Jag har mött alla dessa män som inte fått bra omvårdnad, säger Jan Frick, ordförande för patientföreningen Pro Vitae.
Pro Vitae har kämpat i flera år för att förbättra vården för prostatacancerpatienter i Skåne och Jan Frick har varit med i den grupp som arbetat fram det förslag som hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta beslut om på onsdag.
Har fått vänta till cancern är spridd
Förslaget, som det rödgröna styret lägger fram, innebär bland annat organiserad PSA-testing för skånska män i åldern 50-70 år. Alla män i målgruppen ska få information om syftet med testet, vad det innebär och var de kan vända sig om de vill testa sig.
– Nu har ju många testat sig på vårdcentraler och fått höra att de ska komma tillbaka efter fyra månader och då har prostatacancern redan spridit sig, säger Jan Frick.
– Varje dag räknas när det gäller cancer. Män måste kunna få veta hur och när test ska tas. Men sedan måste också utredning, behandling och även uppföljningen vara där för dem som behöver det, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Prostatcancercentrum ska ge jämlik vård
De rödgröna vill också starta ett prostatacancercentrum med en ledningsgrupp bestående av personal från samtliga förvaltningar, representanter från regionalt centercentrum, akademien och patientorganisationer. Det kommer inte vara ett fysiskt centrum utan tanken är att kunskapen ska ut i organisationen.
– Vi hoppas att det ska ge en mer strukturerad och jämlik vård, säger Anna-Lena Hogerud.
Även oppositionen är positiv till förslaget.
– Vi välkomnar detta men det är två år för sent. Det hade redan varit igång om man hade lyssnat på oss. Liberalerna och de övriga allianspartierna la det här förslaget redan för två år sedan, säger Gilbert Tribo (L), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Fakta prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige med omkring 10 000 nya fall per år. Nästan 100 000 svenska män lever med diagnosen, en trefaldig ökning på 20 år. Varje år dör 2400 av dem till följd av sin prostatacancer. Eftersom män lever allt längre och därmed har större risk att drabbas av prostatacancer är antalet dödsfall per år oförändrat.
Fram till 1990-talet var prostatacancer vanligen avancerad och obotlig vid diagnos. Prostatacancersjukvården förändrades dramatiskt när blodprov för prostatacancerspecifikt antigen (PSA) infördes kring 1990. Antalet nya fall i Sverige fördubblades under en tioårsperiod och antalet män som opererades eller strålbehandlades tiofaldigades.
Screening med PSA-prov kan leda till minskning av dödligheten i prostatacancer.
Socialstyrelsen har hittills bedömt att de negativa effekterna av överdiagnostiken är för stora för att allmän screening ska kunna rekommenderas.
Trots detta PSA-testas mer än två tredjedelar av svenska män i storstadsregionerna.
Källa: Läkartidningen
Fakta satsningen på prostatacancervård
Ett regionalt prostatacancercentrum innebär att expertis inom urologi, onkologi, bilddiagnostik och patologi samverkar.
Kostnaderna för regionalt protatacancercentrum beräknas under uppstarten 2018 bli 800 000 kronor och 5 miljoner i drift 2019.
Kostnaden för PSA-testing beräknas till 800 000 kronor för att förbereda för PSA-testning. Driften för PSA-testning beräknas till 5 miljoner de första åren och efterhand till 8 miljoner årligen.