SVT-reportern till vänster på bild och poliser efter mordet på Rosengård till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kriminalreporter Kovan Alshawish har källor som berättat vad som ligger bakom våldsvågen i Skåne. Foto: SVT och TT

Detta ligger bakom nya våldsvågen i Skåne – SVT förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 juli inträffade en skottlossning i Skurup. En 20-årig man anhölls misstänkt för mordförsök på en jämnårig. Sedan dess har ett tjugotal olika våldsbrott löst av varandra i Skåne, bland annat två mord.

Det återstår att se om den senaste tidens händelser hör ihop med varandra. Polisen utreder i nuläget kopplingen mellan flera ärenden, inget samband är dock i nuläget fastställt.

Efter en lugn start på sommaren har polisen i Skåne har haft en hektisk tid, med två mord, flera bomblarm och andra våldsbrott.

Varför ökar våldet i Skåne?

SVT:s kriminalreporter Kovan Alshawish reder ut vad som kan ligga bakom en ny våldsvåg i Skåne.

– Den som kontrollerar Skåne kontrollerar hela marknaden i Sverige, säger han apropå narkotikahandeln.

Enligt källor till SVT kan en bidragande faktor till ökningen av våldsdåd i området ha att göra med att två olika grupper inom Foxtrotnätverket försöker ta kontrollen över narkotikahandeln. Men även allierade gäng i Danmark är delaktiga i konflikten.

Splittringen av Foxtrotnätverket

Skåne och framför allt Malmö är en viktig kran för transporten av narkotika in i landet. Ismail Abdos falang har sedan interna konflikter i höstas haft kontrollen över importen kring Öresundsregionen, enligt källor till SVT.

Det var gängledaren Rawa Majid som tidigare hade kontroll över hela nätverket samt handeln. Men efter en splittring drog han sig undan från området, vilket lämnade plats för Ismail Abdos nybildade falang.

I september 2023 splittrades nätverket mellan Ismail Abdo och Rawa Majid.

I klippet berättar Kovan Alshawish mer om konflikten och hur den kan påverka nivån av brott i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.