DO: Betala 450 000 till sextrakasserad elev

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att en kommun i Skåne ska betala 450 000 kronor i ersättning till en elev som utsatts för sexuella trakasserier av en anställd på skolan, rapporterar TT.

Kommunen får kritik för att inte ha utrett och vidtagit åtgärder i enlighet med lagens krav.

”Så fort det finns kännedom om eventuella missförhållanden ska en utredning inledas. Hade kommunen inlett en utredning och agerat i enlighet med lag och egna riktlinjer, hade flera av de allvarliga övergrepp eleven utsattes för troligen kunnat undvikas”, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Händelserna rör ett barn som när brotten skedde gick på mellanstadiet. En anställd på skolan har dömts i tingsrätt för flera fall av sexualbrott mot eleven.

Skolan hade uppmärksammats på att den anställde hade ett opassande sätt mot barn, men inledde ingen utredning. Därmed kunde de sexuella trakasserierna fortsätta och eskalera, skriver DO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.