Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om flickan idag mår bra finns det vissa osäkerheter, berättar det juridiska ombudet Malin Wahlqvist Raihle. Foto: Otto Johansson/SVT

Ombudet om hur flickan i ättiksfallet mår i dag: ”Som natt och dag”

Uppdaterad
Publicerad

Från att behöva livsuppehållande vård till att vara ett helt vanligt spralligt barn. Flickans juridiska ombud i det så kallade ättiksfallet har bevittnat den stora utvecklingen.

– Det är ju som natt och dag, säger Malin Wahlqvist Raihle.

När flickan kom in till akuten i Lund natten till julafton 2022 var vårdpersonal inte säker på att hon skulle överleva. Hon hade fått i sig ättika och man behövde operera bort magsäcken. Väl på sjukhuset upptäcktes ett stort antal nya och gamla skador. Bland annat brännskador, blåmärken och gamla frakturer.

Hennes föräldrar åtalades för att ha orsakat skadorna, samt ha tillsett att hon fick i sig ättika. För det dömdes de mot sitt nekande till åtta års fängelse i tingsrätten. Under fredagen väntas hovrättsdomen.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

I klippet berättar Malin Wahlqvist Raihle om hur flickan mår idag och vilka osäkerheter det finns för hennes fysiska mående i framtiden.

Chockartat när flickan kunde förhöras

För flickans juridiska ombud Malin Wahlqvist Raihle var det en mycket unik situation när de möttes på sjukhuset.

– Det är ju väldigt omskakande med ett barn som är så sjukt, säger hon.

Hon minns även att hon blev chockad när flickan började berätta i förhör att hon bland annat varit instängd i tvättstugan i en bilbarnstol utan mat och vatten, endast iklädd blöja.

Hoppas på ett högre skadestånd

Efter månader av sjukhusvistelse placerades flickan i ett familjehem. Idag beskrivs hon vara ett piggt och glatt barn, som mår bra trots de skador hon haft.

Malin Wahlqvist Raihle har yrkat på ett skadestånd runt två och en halv miljon. I tingsrätten utdömdes en miljon.

– Det här är saker som inte kan kompenseras i pengar, varken menen hon har lidit eller kränkningen hon varit utsatt för. Men jag menar att det är viktigt att markera och lägga det här skadeståndet på en hög nivå för att sätta en ny praxis. För det här fallet står verkligen ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet