Nu överklagar den ättiksförgiftade flickans föräldrar hovrättsdomen till Högsta Domstolen. Foto: polisen/SVT

Föräldrarna i ättiksmålet överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Både tingsrätten och hovrätten dömde mamman och pappan till den ättiksförgiftade flickan till åtta års fängelse. Nu överklagar båda till Högsta domstolen HD.

Fallet med den ättiksförgiftade flickan blev enormt uppmärksammat. Flickan kom in till Universitetssjukhuset i Lund, hon var starkt nerkyld och hade flera skador på kroppen. Sjukvårdspersonalen upptäckte att hon fått i sig ättika och hennes magsäck var allvarligt skadad.

Föräldrarna nekade till att ha förgiftat eller skadat flickan. De dömdes till åtta års fängelse i tingsrätten, men överklagade till hovrätten. Där fastställdes domen och skadeståndet till flickan höjdes till 1,4 miljoner kronor.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Tar upp ytterst få fall

Nu har föräldrarna gått vidare och överklagat till HD, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera. För att målet ska tas upp där måste det finnas synnerliga skäl, till exempel att det begåtts något rättegångsfel. Av de runt 6 000 överklaganden som kommer in till HD varje år är det bara runt 100 som går till rättegång.

Så här kommenterade åklagare Ingegerd Jigin och pappans försvarare Anders Elvingsson hovrättens dom när den kom:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet