Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Ingegerd Jigin är nöjd efter hovrättsdomen mot föräldrarna. Pappans advokat menar däremot att domen är ”förvånande”. Foto: Andreas Hillergren/TT

Hovrätten fastställer åtta års fängelse för Eslövsföräldrarna i ättiksfallet

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer fängelsestraffet på åtta för föräldrarna från Eslöv för att ha förgiftat sin dotter med ättika och stängt in henne i tvättstugan utan mat och vatten. De höjer skadeståndet till 1,5 miljoner kronor.

Enligt åklagare Ingegerd Jigin har hon lagt fram en vattentät bevisning och menar att det inte finns något annan, rimlig alternativ förklaring, än att föräldrarna är skyldiga till flertalet grova brott mot sin dotter.

Försvarsadvokaterna Anders Elvingsson och Ebba Gerleman menar att det helt och hållet saknas konkreta bevis.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Lunds tingsrätt dömde föräldrarna till åtta års fängelse, och till att betala skadestånd på cirka en miljon kronor. Tingsrätten ansåg bland annat att föräldrarna var skyldiga till att flickan fått i sig ättika och fick vårdas för livshotande skador till följd av det.

Hovrätten fastställer fängelsestraffet

Även hovrätten dömer nu föräldrarna till åtta års fängelse, men höjer skadeståndet till cirka 1,5 miljoner kronor. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att föräldrarna orsakat att flickan hade låg kroppstemperatur när hon anlände till sjukhuset. Det har däremot inte påverkat straffets längd.

Nekar till brottsmisstankarna

Föräldrarna har hela tiden nekat till brott. De menar att flickan druckit ättikan självmant samt att hon har ett självskadebeteende och en hjärnskada som gjort att hon skadat sig själv.

Enligt pappans advokat planerar de att överklaga hovrättsdomen, som i stort liknar tingsrättens dom om att pappan är skyldig till att ha skadat sitt barn.

– Jag anser att det är förvånande att man drar de slutsatserna. Jag har pratat med min klient och han är besviken över domen, säger pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson.

Även mamman är besviken.

– Hon hoppades på att hovrätten skulle göra en annan bedömning än tingsrätten, skriver mammans advokat Ebba Gerleman i ett sms.

I klippet nedan hör du flickans målsägandebiträde om hur hon mår idag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om flickan i dag mår bra finns det vissa osäkerheter, berättar det juridiska ombudet Malin Wahlqvist Raihle. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet