En kvinna i en blå tröja pratar med en mikrofon i en kontorsmiljö till vänster, medan en medicinsk monitor med vitalparametrar och data visas till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan finnas flera anledningar till att yrkesgrupperna tycker olika, menar forskarna Mikael Segerlantz och Maria Schelin. Foto: Hanna Bolander/SVT

Dödshjälpsfrågan splittrar vården: ”Många undersköterskor positiva”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal inom palliativ vård har skilda åsikter om dödshjälp, det visar en ny studie från Lunds universitet. En övervägande majoritet av läkarna är negativa, i jämförelse med endast 13 procent av undersköterskorna.

– Förvånansvärt många undersköterskor är positiva till dödshjälp, säger forskaren och överläkaren Mikael Segerlantz.

Studien är utförd av epidemiologen och docenten Maria Schelin, samt Mikael Segerlantz, som är docent i palliativ medicin och överläkare inom palliativ vård i Region Skåne.

Så tycker palliativ vårdpersonal

Resultatet bygger på 444 enkätsvar från deltagare på en konferens om palliativ vård 2023. Omkring hälften av konferensdeltagarna valde att svara på enkäten.

Sammantaget är 38 procent av de tillfrågade i studien negativa till legalisering av dödshjälp, 36 procent är positiva och 26 procent är osäkra.

Stor skillnad mellan yrkesgrupper

Men när resultatet presenteras utefter yrke visar det en stor skillnad i inställning mellan grupperna.

80 procent av läkarna är negativt inställda, till skillnad från endast 13 procent av undersköterskorna. Mitt emellan hamnar sjuksköterskorna, där 33 procent är negativa till legalisering av dödshjälp.

Laglig dödshjälp blir allt vanligare i Europa, men i samtliga nordiska länderna är det fortsatt förbjudet.

Vad är palliativ vård?

Palliativ vård fokuserar på att förbättra livskvaliteten för patienter med livshotande sjukdomar, samt deras familjer. Vårdformen behandlar inte bara fysiska symtom utan tar även hänsyn till patientens emotionella och sociala behov.

Patienten kan få vård i hemmet eller på en vårdenhet. Den kan påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet och ges parallellt med annan behandling. Palliativ vård inte är detsamma som terminalvård, som ges de sista dagarna eller timmarna i patientens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.