– Jag kan inte kommentera det här individuella fallet men det är jätteallvarligt. Det kan aldrig vara barnets bästa att man har kontakter med kriminella på utsidan eller är med och påverkar ett skeende på utsidan, säger Petter Wåhlberg som är enhetschef på Sis säkerhetsavdelning.
Enligt rådande lagstiftning kan Sis begränsa intagnas tillgång till elektronisk kommunikation i 14 dagar om de kan bevisa att personen misskött sig. Efter det behöver det prövas som ett nytt ärende.
– Det är en grundläggande rättighet att få kommunicera med omvärlden, säger Petter Wåhlberg.
Chattade om skoldåd
I förundersökningen framgår att 16-åringen i Göteborg via nätforum och sociala medier kom i kontakt med de båda dömda skånska pojkarna och chattade med dem, något Expo var först med att rapportera om.
I en chatt med Eslövspojken diskuterar de bland annat musikval vid tillfället för dådet.
Trubbig lagstiftning
I somras presenterades en utredning om Sis-hemmen där bland annat en möjlighet att införa mer generella förbud lyfts som en möjlighet och regeringen väntas ändra lagen.
Petter Wåhlberg beskriver dagens lagstiftning som ”trubbig” och välkomnar en lagändring som skulle innebära att det på hem med en viss säkerhetsklassning skulle kunna finnas generella förbud mot elektronisk kommunikation.
– Vi hoppas det leder till att det i framtiden inte ska vara möjligt att ha fortsatt kontakt med kriminella inifrån Sis.