När mannen kvällen den 13 december 2022 sattes på ett plan mot Damaskus trodde gränspolisen att de nått slutet på flera års arbete med att få hans utvisningsdom verkställd.
Men under mellanlandningen i Istanbul avvek han och försökte ta sig in i EU igen med falska id-handlingar. Han blev påkommen – och efter fyra dagar skickades han tillbaka till Arlanda eftersom han enligt flygplatsens regler sågs som Sveriges ansvar när han saknade giltigt id.
– Jag hade inga andra alternativ än att ta mig ut från flygplatsen med falskt pass. En vän från Sverige kom till Turkiet med ett svenskt pass som liknar mig, säger mannen.
Han menar att han inte fått giltiga biljetter för hela resan och kände sig tvungen att hitta en annan lösning. En version som polisen inte tror på.
Uppmärksammade våldtäkter
Mannen fick stor uppmärksamhet i media efter att polisens insatsstyrka befriat en kvinna som han kidnappat och våldtagit under förnedrande former i en Malmökällare 2017.
Han dömdes till fängelse och utvisning till Syrien.
Han blev åter omtalad när han fick ett skadestånd på 840 000 kronor. Högsta domstolen slog fast att mannen var minderårig när han begick våldtäkterna och därför fick för högt straff.
Kort efter att skadeståndet betalats ut, hösten 2021, greps han misstänkt för nya brott och sattes i förvar i väntan på utvisning.
Fallet drog ut på tiden eftersom han motsatt sig utvisning samtidigt som det inte gick att hitta lämpliga resor till Syrien.
Åter i förvar
Han är ett av 73 fall som SVT Nyheter Skåne granskat. Granskningen visar att nästan tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien sedan 2016 är kvar i Sverige efter avtjänat straff.
Efter att i flera år ha motsatt sig utvisning säger sig mannen nu vilja lämna Sverige. Han säger till SVT att polisen gett honom ett ultimatum att antingen sitta kvar i förvar eller medverka till en utvisning till Syrien.
– Jag tänker att jag kan sitta här och vänta på att dö i ett förvar eller så kan jag åka till Syrien. Jag har sagt till dem att jag är helt startklar för att åka.
Gränspolisen planerar att få utvisningen verkställd inom kort.
Fotnot: SVT har kompletterat artikeln med ytterligare kommentar från mannen.
mannens Tidslinje
- 2017-10-13: Mannen döms av Malmö tingsrätt till fängelse och utvisning för bland annat människorov och grov våldtäkt.
- 2018-01-31: Mannen överklagar domen men Hovrätten fastställer tingsrättens dom.
- 2020-02-10: Högsta domstolen beviljar mannen resning och fastslår att han var minderårig när han begick våldtäkterna. Det betyder att han dömdes enligt en för hög ålder, vilket gör att Hovrätten måste göra om rättegången.
- 2020-04-16: Hovrätten dömer mannen enligt hans nya ålder till ett lägre fängelsestraff. Utvisningen består.
- 2020-2021: Migrationsverket beslutar att återkalla mannens status som skyddsbehövande. Beslutet manglas i en rättsprocess fram till sommaren 2021.
- 2021: Sommaren 2021 misstänks han för flera brott och polisen får upp ögonen för honom.
- 2021-08-11: Mannen får 840 000 kronor i skadestånd från JK för att ha suttit i fängelse för länge, efter att han dömts enligt en yngre ålder.
- 2021-09-14: Migrationsverket beslutar att inte ge uppehållstillstånd och ger klartecken för att det går att utvisa mannen till Syrien.
- 2021-09-08: Mannen blir efterlyst efter beslut att sätta honom i förvar för att verkställa utvisning till Syrien. Senare samma månad sätts han i förvar.
- 2021-11-29: Mannen döms för nya brott till fängelse i åtta månader.
- 2021-2022: Mannen överklagar flera beslut och menar att det finns hinder att utvisa honom till Syrien. Bland annat riskerar han att utsättas för tortyr eller utsätta andra för tortyr om han utvisas, eftersom han riskerar att tvingas in i militärtjänsten, skriver han. Samtliga överklagade ärenden avslås av domstol.
- 2022-12-13 Mannen körs av polis till Arlanda och sätts ensam på ett flygplan för att resa till Syrien.
- 2022-12-17 Han återvänder till Sverige efter att ha försökt ta sig till Grekland med ett förlustanmält pass som inte tillhörde honom.
- 2022-12-17 Sätts åter i förvar. Polisen fortsätter försöka få honom utvisad ytterligare en gång.
SÅ HÄR GJORDE VI GRANSKNINGEN
- Gränspolisen hade i september 2023 sammanlagt över 780 öppna ärenden i Sverige av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
- SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
- Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
- Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
- SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
- 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
- Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
- Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.