Malmö stad vill fylla ut en vattenyta stor som 33 fotbollsplaner i Norra hamnen. Men mark- och miljödomstolen i Växjö säger nej till planerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Domstol stoppar Malmös utfyllnad av Norra hamnen

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö finns planer på att fylla ut ett vattenområde stort som 33 fotbollsplaner i Norra hamnen. Men nu har stadens ansökan nekats i domstolen, som bedömer att planerna skulle innebära en otillåten försämring av den nuvarande vattenmiljön.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om Malmö stads planer på att fylla ut ett vattenområde om cirka 26 hektar i Norra hamnen. Anledningen som anges i ansökan är att utfyllnaden skulle ge möjlighet att effektivisera hamnverksamheterna och flytta dem längre bort från stadskärnan.

”Stort intresse att bevara marina miljön”

Men Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt nekar stadens ansökan. Domstolen bedömer att planerna strider mot så väl EU:s vattendirektiv som miljöbalken.

– Domstolen förstår att det är viktigt för Malmö kommun att kunna utveckla såväl Malmö hamn som att kunna bygga centralt belägna bostäder. Å andra sidan är det av stort intresse att de marina vattenmiljöerna med grunda bottnar bevaras och att Sverige följer EU:s vattendirektiv, säger ordföranden i målet, rådman Karin Fridell, i ett pressmeddelande.

Kan behöva överväga att bygga på jordbruksmark

Malmö stad vill i nuläget inte kommentera hur man kommer gå vidare, utan vill först gå igenom domslutet med sina jurister.

Men enligt Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, är flera företag, som kräver stora ytor, intresserade av att etablera sig i Malmö. Och om utbyggnaden av Norra hamnen inte blir av, menar han att man kan behöva ta jordbruksmark istället.

– Jag kan bara konstatera att om vi inte får göra den här utfyllnaden, så är det tusentals jobb och Malmöbor som inte kommer få plats. Alternativet är då att börja titta på jordbruksmark, och den jordbruksmarken vill vi precis som många andra värna om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.