Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva slöjförbud i Skurup och Staffanstorp. Foto: Martina Holmberg / TT

Domstol ska pröva slöjförbud i Staffanstorp och Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Den omtvistade frågan om en kommun kan införa slöjförbud i skolan ska prövas i högsta instans. Hösten 2020 kom en lägre instans, förvaltningsrätten, fram till att det inskränker religionsfriheten.

I november 2020 slog förvaltningsrätten fast att Skurup inte får införa slöjförbud i kommunens skolor. Kommunfullmäktige hade ett år tidigare beslutat att personal och elever i kommunens grundskolor och förskolor inte skulle få bära huvudduk, burka, niqab eller liknande plagg. Förvaltningsdomstolen kom fram till att förbudet strider mot den grundlagsstadgade religionsfriheten.

”Inte glasklart”

Samma sak gäller Staffanstorps kommun, som i en så kallad integrationsplan beslutat att kommunen inte accepterar slöja på elever i upp till sjätte klass.

Nu meddelar högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd.

– Det är vi naturligtvis glada för. Högsta förvaltningsdomstolen hade inte tagit upp detta om det tyckte att saken var glasklar, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Domen dröjer

Det kommer sannolikt att ta minst ett år innan det kommer ett besked från Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vårt mål är att sjuttiofem procent av målen ska vara avklarade inom fjorton månader, säger Emma Millberg, justitiesekreterare på Högsta förvaltningsdomstolen.

Detta ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva:

Skurups kommun:

”Fråga om en kommuns beslut att inte tillåta huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal i förskola och grundskola strider mot grundläggande fri- och rättigheter.”

Staffanstorps kommun:

Fråga om betydelsen av en kommuns beslut att i sin integrationsplan ange att den inte accepterar att barn bär huvudduk i förskola och grundskola i förhållande till grundläggande fri- och rättigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.