Elise fick en adhd-diagnos i Danmark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elise berättar i klippet om biverkningarna hon fick av adhd-medicinen som skrevs ut av Adhd-kliniken i Danmark. Foto: Julia Wiberg/SVT

Elise fick adhd-diagnos i Danmark – fick hög dos av narkotikaklassat läkemedel direkt

Uppdaterad
Publicerad

Elise hade koncentrationssvårigheter, perioder av psykisk ohälsa och hela tiden flera projekt igång samtidigt. Hon misstänkte att hon hade adhd och som många andra rundade hon den svenska vårdkön och sökte vård i Danmark. Där fick hon diagnos och en hög dos medicin direkt.

– Jag visste att det var enormt långa köer till en adhd-utredning i Sverige och jag orkade inte med det. Jag orkade inte ens försöka ställa mig i kö, säger Elise, boende i Skåne.

Elise hoppades att diagnosen skulle ge henne ett svar på varför hon, enligt henne själv, inte fungerade som alla andra.

SVT granskar Adhd-kliniken

I dagsläget är den genomsnittliga väntetiden i Region Skåne tre månader för vuxna – men det kan dröja ett år. Elise behövde bara stå i kö i en månad i Danmark.

Kliniken har granskats av SVT

Elise sökte sig till Adhd-kliniken i Köpenhamn, som tidigare har granskats av SVT Nyheter Skåne. I granskningen framkom bland annat att kliniken använder tveksamma metoder för utredningar och frikostig medicinering.

På kliniken fick Elise ut en hög dos av det narkotikaklassade adhd-läkemedlet Ritalin, utan rekommendation att trappa upp. Hon fick direkt utskrivet 60 mg per dygn, en maxdos är 80 mg.

– Jag fick hjärtklappning och svimningskänslor. Jag tror jag provade det i två dagar sedan så vågade jag inte mer.

När Ritalin inte fungerade fick Elise prova andra typer av medicin, men inget av det fungerade.

Kritisk till metoden

I efterhand är hon kritisk till utredningsmetoden. Hon menar att det var enkelt att se hur hon skulle svara på frågor för att få en diagnos.

Däremot ångrar hon inte att hon sökte vård på Adhd-kliniken, och trots att ingen medicin har fungerat fullt ut för henne, är hon fortfarande säker på att hon har adhd. Nu står hon i kö för andra utredningar och upplever att hon fallit mellan stolarna.

Ändrat rutiner sedan granskningen 2022

Kliniken skriver i mejl till SVT Nyheter Skåne att de behöver en anmälan från patienten för att kunna bedöma vad som hänt i det enskilda fallet.

De skriver också att de tydligt informerar sina patienter om att minska dosen eller sluta medicinera vid biverkningar samt att de inte fått några klagomål från patienter. Kliniken påpekar dessutom att det inte handlar om en engångsdos på 60 mg, utan medicin som sprids ut över dagen och där man kan vänta och se om nästa dos behövs.

Tidigare tilläts patienter testa adhd-medicin som en del av utredningen, detta har nu ändrats, meddelar kliniken. Nu får patienten bara utskrivet medicin om de har fått en adhd-diagnos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av granskningen av Adhd-kliniken från år 2022 – på 60 sekunder. Foto: SVT/Qbtech

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet