– Det är en ökad efterfrågan på utredningar av adhd och det är många fler som söker våra verksamheter också, och vi har en viss väntetid vilket naturligtvis spelar roll, säger Gunnar Moustgaard, medicinsk rådgivare på psykiatrin i Region Skåne.
Flera svenska aktörer har etablerat sig i Danmark de senaste åren och många som söker sig dit är svenskar.
– Det var inte så det var tänkt att användas. Det är inte så att man söker dansk sjukvård utan svensk vård, säger Gunnar Moustgaard.
Enligt EU-lagstiftning har man rätt till vård i ett annat EU-land, om den motsvarar den vård som erbjuds i Sverige. Försäkringskassan ersätter patientens vårdkostnader utomlands – Försäkringskassan får sedan betalt av personens hemregion. Patienten behöver enbart stå för svensk patientavgift.
Många ansökningar i veckan
Vart fjärde ärende som kommer in till Försäkringskassan om vård i annat EU-land i Skåne handlar om ersättning för adhd-utredningar i Danmark.
En utredning kan kosta upp emot 40 000 kronor. Region Skåne har ingen exakt siffra på vad de betalar klinikerna, men menar att det handlar om miljonbelopp varje år.
Gunnar Moustgaard ser att vården i Danmark till viss del avlastar vården i Sverige, men tror att många som får vård i Danmark för adhd inte skulle fått det i Sverige.
– Jag tror att en del av resurserna går till personer som inte har ett så stort behov och som vi inte skulle utrett på samma sätt, säger Gunnar Moustgaard.
Klinik i Danmark granskad av SVT
Den klinik som flest svenskar söker sig till är Adhd-kliniken i Köpenhamn. 2023 utbetalades nästan 10 miljoner för vård hos kliniken, och 2024 fram till oktober utbetalades drygt 12 miljoner, enligt siffror från Försäkringskassan.
Kliniken har tidigare granskats av SVT Nyheter Skåne. I granskningen avslöjades frikostig medicinering. Sedan dess har svenskar fortsatt strömma över sundet. Efter SVT:s granskning har Adhd-kliniken ändrat sina rutiner kring medicininsättning.
– De flesta verksamheter jobbar proffsigt och rätt. Jag vill inte rikta kritik. Det är mer principen att det inte prioriteras rätt, det är inte den med mest behov av vård som får hjälp först. Det är inte en jämlik vård, säger Gunnar Moustgaard.