Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drag Queens Story Hour ledde till en het debatt i Eslövs kommunfullmäktige. Foto: Johan Nilsson/TT & SVT

Fullt drag i Eslöv när politiker debatterade sagostund

Publicerad

Drag Queens Story Hour, sagostunderna för barn med dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless, ledde till het debatt i kommunfullmäktige i Eslöv på måndagskvällen.

Ted Bondesson (SD) hade lämnat in en interpellation och ville ha svar av kulturnämndens ordförande Christine Melinder (M) om skattepengar ska gå till den här typen av arrangemang, som han menar är olämpliga för barn.

”Indoktrinering av barn”

– Problemet är att dragqueens har starka kopplingar till vuxenunderhållning, ofta med en ideologisk agenda, politisk slagsida och indoktrinering av barnen. Det är bara att lyssna på deras artistnamn, säger Ted Bondesson.

Christine Melinder (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden svarade att sagostunderna är en frivillig aktivitet på biblioteket.

– Vi politiker har ansvar för skattepengarna men vi ska hålla armlängds avstånd och inte styra kulturen. Det här är inget ärende för kommunfullmäktige.

Enligt henne kostar två sagostunder 6 000 kronor.

Hettade till i debatten

Stundtals hettade det till under den 40-minuter långa debatten.

– Låt barnen för helvete vara i fred, sa Ronny Thall, (SD) och blev ombedd att vårda sitt språk av Mikael Wehtje (M), kommunfullmäktiges vice ordförande.

– De här är principiellt, politiker och tjänstemän har olika roller och vi ska inte syssla med de här frågorna. Tjänstemännen ska leda verksamheten, annars blir det politisk censur, menade Claus-Göran Wodlin (M).

– Det här är ovärdigt i kommunfullmäktige. Det handlar om en sagostund för barn med målet att främja läsandet, motverka mobbing och stå upp för allas lika värde, sa Alexandra Nikoleris (V).

Kommer gärna igen

Lady Busty och Miss Shameless skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att de än en gång ser exempel på politiker som inte ”håller armlängds avstånd till kulturen.”

De hade två välbesökta sagostunder på två biblioteket i Eslöv i november. Några nya sagostunder är inte inplanerade.

– Vi kommer gärna igen och sprider glädje, kärlek och acceptans, skriver Lady Busty och Miss Shameless.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.