En bild på blommor, gosedjur och tända ljus utanför en simbassäng. En bild på rådmannen Håkan Olaussen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i augusti 2020 som en 6-årig pojke drunknade under en badaktivitet i Falsterbo. Hör rådmannen Håkan Olaussen om domen mot lärarna och rektorn. Foto: SVT

Drunkningsolyckan i Falsterbo: Tre lärare och en rektor döms för 6-årig pojkes död

Uppdaterad
Publicerad

Tre lärare och en rektor döms för arbetsmiljöbrott efter att en 6-årig pojke drunknade under bad med Tångvallaskolan i Falsterbo. Genom oaktsamhet har de vållat pojkens död, anser Malmö tingsrätt.

De döms alla till villkorlig dom och dagsböter. Vellinge kommun ska också betala en företagsbot på 1,5 miljon kronor och skadestånd på drygt 138 000 till pojkens anhöriga.

Tingsrätten anser det bevisat att lärarna inte haft tillräcklig uppsyn över 6-åringen, och att rektorn brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

– Tingsrätten menar att såväl lärarna som rektorn i och för sig framstår som kompetenta och ansvarstagande men i detta fall har de brustit i sina åligganden på ett sådant sätt att de ska dömas för arbetsmiljöbrott, skriver rådmannen Håkan Olaussen i ett pressmeddelande.

40 badande barn

Den var den 18 augusti 2020 som en sexårig pojke drunknade under ett skolbad i Falsterbo. Det var pojkens andra skoldag i första klass.

Vid lektionstillfället hade Tångvallaskolan anordnat badaktivitet för eleverna, och tre lärare hade tillsyn över 40 badande elever – där flera inte kunde simma.

Pojken, som inte heller var simkunnig, hittades på botten av bassängen. I förundersökningen beskrivs hur en klasskamrat gjorde lärarna uppmärksammade på att pojken låg på bassängens botten.

Överväger att överklaga

I mars inleddes rättegången där tre pedagoger och en rektor åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren menade att personalen haft för dålig uppsikt och att det varit för många barn sett till antalet lärare.

Flera av advokaterna tycker att domen är felaktig och överväger att överklaga.

– Det är beklämmande att ”högdjuren” i Vellinge kommun hade badreglerna uppe 2019 men valde att inte revidera dem. Min klient som befinner sig längst ner får bära ansvaret för olyckan, säger advokat Byron Törnström som företräder en av lärarna.

Även rektorns advokat är kritisk.

– Jag är besviken över utgången, där rektor åläggs ett närmast orimligt ansvar, säger Ulf Juhlin.

Alla åtalade har nekat till brott, och bland annat menat att kommunen bär ansvaret.

Vellinge kommun har efter händelsen skärpt sina badrutiner.

Såhär rapporterade vi när rättegången inleddes:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Djerf, mammans målsägandebiträde, berättar att den avlidne pojkens mamma är lättad över att rättegången kommit igång. Foto: Johan Nilsson/TT och Carolina Svalbacke/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.