Redan i våras upptäckte personal på Killebäcksskolan att det fanns några få elever som rökte e-cigaretter, men när skolan började igen för hösten hade cigaretterna spritt sig på skolan.
– Då blev jag bekymrad. Jag tyckte det var väldigt låg ålder att börja röka. Vi kom fram till att vi måste likställa e-cigaretter med vanliga cigaretter, säger Pär Jonsson, rektor på Killebäckskolan.
Enligt eleverna finns det vuxna som säljer e-cigaretter till barnen. Flera av de som röker samlar på olika smaker av vätskan som man häller i e-cigaretten. Den finns i en uppsjö smaker, som kola, choklad och bubbelgum. Barnen byter också smaker med varandra.
– Man gör det antagligen för att försöka va cool eller så tror de att det är mindre farligt än att röka vanliga cigaretter, säger Carla Böhme som går i sjuan på Killebäcksskolan.
– Några har berättat att det är många i sjuan som har det hemma, säger Julija Johansson, elev på Killebäckskolan.
Känner du många som röker e-cigaretter?
– Jag känner typ två stycken, säger hon.
”Vet inte vad som händer invärtes”
E-cigaretterna, som blir allt mer populära, marknadsförs som ett hälsosamt alternativ till rökning. Men det finns alldeles för lite kunskap om hur de påverkar hälsan, menar kritikerna.
– Om man väljer e-cigaretter blir man varken av med sitt beroende eller sitt beteende. Vi vet ingenting om de långsiktiga hälsoaspekterna, det finns andra ämnen som nikotinet i e-cigaretten är löst i som propylenglycol till exempel. Vi vet inte riktigt vad som händer invärtes när detta förångas och andas in, sade Susann Holm från yrkesföreningen Sjuksköterskor mot tobak till Sydnytt i går.
Sjukvården har fått in rapporter om biverkningar som hosta och kliande ögon och innehållet i vätskorna kan variera från tillverkare till tillverkare.
Flera miljoner ungdomar röker e-cigg i USA
Hur vanligt det är att minderåriga röker e-cigaretter i Sverige är ingen som vet, men en färsk amerikansk undersökning visar att flera miljoner amerikanska ungdomar röker e-cigaretter. En femtedel av dem hade aldrig tidigare rökt.
Det finns inga tydliga regler för försäljningen av e-cigaretter i Sverige, men flera av e-cigarettföretagen vi pratar med hävdar att de inte säljer till ungdomar under 18 år . De bekräftar också att det är många unga som försöker köpa.
– Det är det, men vi har stor kontroll på det, säger Simon Friberg, produktchef på ett stort e-cigarettföretag.
Men finns det ett stort tryck från minderåriga?
– Det kan jag tänka mig att det finns eftersom det finns olika smaker och färger och ser lite flashigt ut. Men vi säljer inte till någon under 18 år, säger Simon Friberg.
På Killebäcksskolan har man skickat ut ett informationsbrev till föräldrarna för att göra dem uppmärksamma på riskerna med e-cigaretter.
Pär Jonsson tänker nu lyfta frågan om e-cigaretter med de andra rektorerna i Lunds kommun.
– Jag tror framförallt att det här kan vara en inköpsport till vanligt rökande och det ska vi sätta stopp för, säger han.
Elektronisk cigarett
E-cigaretter, eller elektroniska cigaretter, består vanligtvis av en cigarettformad metallhylsa med en kammare som kan laddas med en vätska eller ampull. Vätskan innehåller olika lösningsmedel, smakämnen och ibland nikotin.
När man använder e-cigaretten ”glöder” den och vätskan bildar ånga. Ångan andas in, nikotinet tas upp i munnen och lungorna och går sedan ut i blodomloppet.
Källa: Läkemedelsverket