Grafisk karta över trafikplats Lund Södra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från fredag kväll till måndag morgon stängs trafikplats Lund Södra av helt för trafik. Det är inledningen till ombyggnaden av E22 genom Lund som pågår till 2028. Foto: SVT Grafik

E22 stängs i helgen – början på flera år långt trafikstök

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kväll stängs E22 av för trafik. Då börjar ett flera år långt byggprojekt som förmodligen kommer pröva många pendlares tålamod.

Köer och trängsel på E22 genom Lund har varit ett hett diskussionsämne i många år. Nu är planen att det ska åtgärdas med fler körfält och nya på- och avfarter – ett arbete som väntas bli klart 2028.

Arbetet inleds i helgen när E22 stängs av helt för trafik vid trafikplats Lund Södra på fredag kväll.

Trafiken kommer att ledas om via väg 11 till Dalby för dem som ska från Malmö och vidare norr om Lund, och väg 103 för dem som ska söderut från norra Lund. Det kommer att vara möjligt att vid trafikplats Lund södra köra på E22 mot Malmö och att köra norrut från trafikplats Råby. Foto: SVT Grafik

När E22 öppnar igen på måndag morgon är körfälten delar av sträckan mellan Lund och Malmö smalare och hastigheten nedsatt till 70 kilometer i timmen. Så kommer det att vara fram till hösten 2026.

Under tiden ska södra infarten byggas om för att passa fyrfältsutbyggnaden av väg 108 och E22 mellan trafikplats Lund Södra och trafikplats Råby får nya körfält. Under nästa år kommer väg 108 mellan Lund och Staffanstorp också vara avstängd under perioder.

Omdiskuterad utbyggnad

Under 2025 påbörjas sedan nästa del i projektet – den nya avfarten till Ideon och den omdiskuterade breddningen av E22 mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra.

Beslutet att Lund ska vara med och finansiera projektet, fick bland annat forskaren Till Koglin att hoppa av Lunds klimatpolitiska råd eftersom han menar att en bredare motorväg riskerar att leda till ännu mer trafik.

Trafikverket menar å andra sidan att utbyggnaden syftar till att ”öka trafiksäkerheten och framkomligheten genom att minska köbildning och risk för olyckor”.

Hela projektet beräknas vara klart under 2028.

E22 och 108 byggs om

E22:

– Befintlig cirkulationsplats över E22 rivs och ersätts av en sexfilig bro samt nya avfartsramper, anpassade till den framtida utformningen av väg 108 Staffanstorp–trafikplats Lund Södra

– Två nya körfält anläggs mellan trafikplatserna Lund Södra och Råby

– Gång- och cykelväg mellan trafikplats Råby och Höjebromölla, som blir en koppling till cykelleden Staffanstorp-Lund

– Ett ytterligare körfält i varje riktning mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra

– Trafikplats Lund Norra kompletteras med ny avfartsramp från E22 till Ideon-området för trafik i norrgående och södergående riktning

– Ny bro för avfartsramp till Ideon-området samt en ny bro över Tunavägen

– Ny gång- och cykelbro över E22 vid Hardebergaspåret.

– Bullerskyddsåtgärder längs stora delar av sträckan

Väg 108:

– Breddning av väg 108 Staffanstorp-Lund med två nya körfält på den nordöstra sidan

– Mittseparering med vägräcke längs hela sträckan Staffanstorp-Lund

– Höjning av hastigheten till 100 km/timme på sträckan Staffanstorp-Lund

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.