– Jag är väldigt glad för att vi gemensamt kan ta ansvaret för att bygga en så viktigt verksamhet, så att både allmänheten kan känna sig trygga och kunskapen hos vår personal kan komma till användning, säger Maria Josephson, verksamhetschef vid Skånes universitetssjukhus.
Skånes universitetssjukhus har i dag en infektionsavdelning som kan ta emot smittsamma sjukdomar som sepsis eller blodförgiftning och lunginflammation. Men nu vill man även kunna ta emot personer som misstänks bära på högsmittsamma allvarliga infektioner.
– Vi kommer att kunna använda lokalerna som redan finns här, det vi måste göra är att bygga ett nytt ventilationsystem och köpa in ny utrustning, berättar Maria Josephson.
Ingen nationell finansiering
Behovet av en ytterligare högisoleringsenhet har diskuterats vid möten mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB, men någon nationell finansiering för denna beredskap finns inte. Därför har Södra Regionvårdsnämnden nu beslutat att Skånes universitetssjukhus ska utveckla en högisoleringsenhet genom finansiering av de regioner och landsting som ingår i Södra sjukvårdsregionen.
– Det är en bra investering för skattebetalarna, rummen kommer att användas för vanliga patienter men kan snabbt omvandlas till en högisoleringsenhet. Vi kommer att ta emot patienter från Södra sjukvårdsregionen men också personer som kommer utifrån.
Högisoleringsenheten kommer att stå klar i slutet av 2019.