– Omfattningen av detta har inte varit känt. En stor del av patientjournalerna har försvunnit inom vård, omsorg och socialtjänst. Det är mycket allvarligt. Mycket data krypterades vid attacken och vi ser det som förlorad data, säger Gustaf Lorentz, kommunikationschef Vellinge kommun.
Det var i slutet av januari som en hackerattack mot it-leverantören Tietoevry inträffade. Flera regioner, kommuner och företag drabbades. Stora delar av det digitala systemet hos bland annat Vellinge kommun slogs ut.
Ingen risk för liv och hälsa
Trots att patientjournaler är borta inom kommunens verksamheter ska alla patienter, enligt kommunen, få vård enligt plan. Det finns heller inga indikationer om att personuppgifter har läckt.
– Vi ser ingen risk för liv och hälsa. Däremot är det ett omfattande administrativt pussel. Genom ett pussel med andra leverantörer och aktörer inom omsorgen så har vi tillgång till information. Däremot är historik borta. Många journaler som är avslutade är borta. Det är olyckligt, säger Gustaf Lorentz.
Hur påverkas patienter av detta?
– En hel del system är fortfarande intakta, det finns kompletterande system. Det innebär att vi inte kommer att ge fel mediciner. Det kommer att fungera och det är ingen fara på det sättet. Men det är väldigt mycket pusslande.
I Vellinge pågår nu ett gigantiskt arbete med att bygga om hela journalsystemet.
– Vår personal bygger upp systemen manuellt från noll och vi har anmält detta till Inspektionen för vård och omsorg.