• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Högerextreme politikern Rasmus Paludan står bakom avspärrningar och håller en megafon i Örebro. Han är där för att genomföra en koranbränning. I fjärran syns andra personer i reflexjackor som övervakar området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen startar rättegången mot den den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. I videon ser du vilka av hans yttranden det handlar om. Foto: TT

Efter koranbränningarna – Rasmus Paludan kommer till Sverige för rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar rättegången mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. SVT rapporterar direkt från Malmö tingsrätt med start klockan nio.

Rättegång mot Rasmus Paludan

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vem är Rasmus Paludan? – få en kort sammanfattning i klippet ovan.

Nu blir det lunchpaus. Vi är tillbaka med rapporteringen kl 13 och då fortsätter åklagaren att visa sin film, sedan kommer försvaret att få ordet.

Nu ser vi på filmen hur vissa åhörare forcerar kravallstaketet. Och Paludan fortsätter med sina uttalanden utan att hålla tillbaka.

Det här är alltså ett mål som handlar om var gränsen går för yttrandefrihet och var det går över gränsen till Hets mot folkgrupp.

- Det är nu de centrala påståendena mot muslimer kommer. Det sker en tydlig förändring i hans uttalanden, säger åklagaren.

Filmen har nu hoppat 1,5 timme in i torgmötet. Det som verkar få mötet att urarta är Paludans jämförelser mellan Mohammed och grisar, och ett stort antal grova påståenden kring detta. Flera i publiken skriker nu oavbrutet mot Paludan. Och Paludan fortsätter att jaga på med fler provocerande uttalanden.

Nu berättar åklagaren att torgmötet på filmen kommer att urarta.

Värt att känna till är att Paludan har svenskt medborgarskap vid sidan om sitt danska. Och det är med det i ryggen han försökt skaffa en plattform för sitt parti i Sverige.

Nu hoppar åklagaren fram i filmen.

På filmen börjar nu Paludan sjunga Astrid Lindgrens "Jag är fattig bonddräng".

Paludan medverkar alltså i Malmö tingsrätt från hemlig plats i Sverige. Han har tidigare sagt att han känner sig hotad i Sverige och har bett om att få medverka på länk från Danmark. Men det har Malmö tingsrätt tidigare sagt nej till. Överenskommelsen är att han medverkar från hemlig plats i Sverige. Vi kan på en skärm i rättssalen se att Paludan lagt handen under hakan och följer filmen med intresse. Han sitter i ett vitmålat rum med ett skrivbord och laptop framför sig och ett glas vatten bredvid.

Paludan åtalas för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning. Samtliga händelser ska ha skett i Malmö 2022.

I videoklippet: Hör vilka yttranden det handlar om.

Kravallerna på Rosengård och i städer som Landskrona, Linköping och Örebro under påskhelgen 2022 är några av de mest våldsamma i Sverige i modern tid.

Besvärligt att få Paludan inför rätta

Men det har varit krångligt för rättsvårdande myndigheter att lagföra Rasmus Paludan som nekar till anklagelserna.

Han har vägrat ta sig till Sverige för förhör och istället blivit förhörd i Danmark. Malmö tingsrätt har heller inte kunnat nå honom på telefon för att delge honom åtalet. Det har gjort att åtalspunkten förolämpning kan ha blivit preskriberad. Den frågan ska redas ut under rättegången.

– Den skriftliga delgivningsbekräftelsen som kommit in är från tiden efter det att preskriptionen har inträtt, men jag kommer att fråga Rasmus Paludan muntligen när vi ses om när han fick del av det där, säger chefsrådman Nicklas Söderberg, vid Malmö tingsrätt.

Känner sig inte säker i Sverige

Rasmus Paludan menar att han inte är säker i Sverige och vill delta via videolänk från Köpenhamn. Men det får han inte på grund av att han undvikit kontakt med tingsrätten. Var i Sverige han ska vara är hemligt.

– Jag har sagt att han inte får medverka från Danmark, utan han ska medverka från svensk domstolslokal. Sedan berättar vi inte var. Någonstans i Sverige kommer han att vara, säger Nicklas Söderberg.

– Genom sin försvarare har han sagt att han kommer att åka till den plats som vi har förberett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet