Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en allmän sammankomst på Brantevikstorg i Malmö den 6 september 2022. Han har åtalats för hets mot folkgrupp och förolämpning. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Rasmus Paludan döms till fängelse för hets mot folkgrupp efter koranbränningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månaders fängelse blev domen mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp efter sina koranbränningar och kontroversiella uttalanden i Malmö under 2022.

Rasmus Paludan döms till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller uttalanden han gjorde vid offentliga sammankomster där han brände koraner i Malmö under april och september 2022.

Tingsrätten gör bedömningen att politikern vid sammankomsterna uttryckte missaktning mot bland annat muslimer och att hans agerande inte kan ursäktas som kritik mot islam eller som politiskt kampanjarbete. Det handlar både om uttalanden han gjort och det faktum att han bränt och sparkat på en baconinlindad koran.

Koranbränningar i Malmö

Paludan har förnekat brott och menar att han enbart uttryckt sitt parti Stram Kurs budskap och att han kritiserat en religion, inte en folkgrupp. Paludan anser att rättens tolkningar av hans uttalanden inte stämmer överens med vad han egentligen menat.

– Jag kommer att överklaga, säger Rasmus Paludan.

Dömd i Danmark

Enligt rättens chefsrådsmannen Nicklas Söderberg handlar domen inte om att det är förbjudet att offentligt uttala sig kritiskt om exempelvis islam eller muslimer.

– Men missaktningen av en folkgrupp får i så fall inte klart överskrida gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion. I de här fallen var det inte fråga om någon sådan diskussion. Uttalandena gick i stället bara ut på smäda och kränka muslimer, säger rättens ordförande Nicklas Söderberg.

Åklagare Adrien Combier-Hogg är på hela taget nöjd med domen men hade hellre sett ett längre fängelsestraff.

Han tycker det finns element i domen som förtydligar gränsdragningen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp.

– Bara för att man i någon mening sorteras in under begreppet politiker, så är det här inte den typ av politiker man menar när man säger att politiker har ett högre skydd för sin yttrandefrihet.

Slutet på politisk karriär i Sverige

Om domen skulle stå sig även i högre instanser ser Rasmus Paludan slutet på sin karriär som politiker i Sverige, där hans Stram Kurs ställde upp i riksdagsvalet 2022 och fick totalt 156 röster.

– Då kommer jag inte att vara kandidat till riksdagen längre. Då är det för farligt eftersom jag riskerar att bli dömd , inte för vad jag sagt, utan för vad man tolkar att jag menar. Det är en risk jag helt enkel inte kan ta.

Rasmus Paludan, högerextrem partiledare för partiet Stram Kurs, på en koranmanifestation i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Rasmus Paludan och koranbränningarna

Under de senaste åren har Rasmus Paludan genomfört en rad manifestationer där han öppet provocerar muslimer och bränner koranexemplar. Dessa handlingar har vid flera tillfällen resulterat i våldsamma upplopp.

Över 300 personer har dömts för olika brott i samband med de oroligheter som uppstått kring Paludans valmöten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet