Rasmus Paludan, högerextrem partiledare för partiet Stram Kurs, på en koranmanifestation i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du en sammanfattning av vem Rasmus Paludan är och vilken bakgrund han har. Arkivbild. Foto: TT

Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp efter två händelser i Malmö 2022

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp och förolämpning efter två händelser i Malmö för två år sedan.

Åtalet handlar om händelser i Malmö i april och september 2022, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Min bedömning är att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och nu kommer tingsrätten att pröva ärendet”, säger senior åklagare Adrien Combier-Hogg i pressutskicket.

I utskicket står även att åklagaren inte kommer att vara tillgänglig för media eller lämna några kommentarer om åtalet.

”Handlar om tolkning”

När SVT Nyheter Skåne når Rasmus Paludan säger han att han inte fått något besked om åtalet. Han säger att han blivit förhörd i Danmark av både dansk och svensk polis och av svensk åklagare.

– Vad jag förstår från de förhören så har jag inte sagt något som är brottsligt, utan det handlar om hur andra kan tolka det. Det gör ju att det är svårt för mig att göra ett ställningstagande kring det jag sagt, säger han.

– Men om man som politiker ska bli åtalad så är det bättre att bli det för något man sagt än något kriminellt man gjort.

Vill stanna i Danmark

Rasmus Paludan har tidigare sagt att han inte vill komma till Sverige, eftersom han själv menar att det är farligt för honom att vistas i Malmö.

– I de andra rättegångar jag varit med som målsägare har jag varit med via videolänk från Danmark och jag ser inget skäl till att jag inte skulle kunna vara det den här gången också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.