Rasmus Paludan i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren yrkar på att partiledaren för högerextrema Stram Kurs bör dömas till åtta till nio månaders fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Yrkar på fängelse för Paludan: ”Skådespeleri”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Adrien Combier-Hogg anser att den högerextreme politikern Rasmus Paludan bör dömas till fängelse i åtta till nio månader.

– Det rör sig om uppenbart lagtrots, säger han.

Paludan har vid tidigare dömts för sex fall av Danmarks motsvarighet till hets mot folkgrupp, enligt Combier-Hogg.

– Även om han döms åter, och åter igen för samma brott, så struntar han i det.

Handlar om muslimer

I sin slutplädering i Malmö tingsrätt, där Paludan bland annat åtalats för hets mot folkgrupp, framför Combier-Hogg att händelserna Paludan dömts för i Danmark är snarlika händelserna i Sverige.

Han lägger vikt vid att danska domare avfärdat Paludans förklaring om att han endast uttalat sig om religion – och inte om en folkgrupp.

– Det vi ser är bara ett skådespeleri. Jag kan inte förstå det på något annat sätt än att det handlar om muslimer, säger Combier-Hogg.

Uttryckt politiskt budskap

Paludan är åtalad för två fall av hets mot folkgrupp samt förolämpning i Sverige. Åtalet handlar om händelser i Malmö i april 2022 och i september samma år.

Han nekar till brott och bestrider åtalet i sin helhet. Till sitt försvar säger han bland annat att han endast uttryckt det högerextrema partiet Stram kurs politiska budskap.

– Det finns problem med att folk som är mycket olika bor på samma ställe. Hur ska man formulera det på ett sätt som inte förnedrar någon?

Åklagaren har tidigare visat upp flera filmer där Paludan hörs säga att profeten Muhammed var en våldtäktsman och att det är problematiskt om man eftersträvar att leva som Muhammed.

– Inget som jag säger utan megafon är hets mot någon folkgrupp. Det är kritik mot islam, säger Paludan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.