Malmö tingsrätt och åklagare Henrik Nordquist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Henrik Nordquist vill se fängelse efter bland annat springnotan på restaurangen Atmosfär i Malmö. Foto: SVT

Efter skyhöga springnotan i Malmö – åklagaren yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill se fängelsestraff på upp till två år för personerna som misstänks för springnotan i Malmö på över 82 000 kronor. Totalt handlar det om bedrägerianklagelser för miljonbelopp.

Åtalet gäller brottsmisstankar från de senaste två åren. Men enligt åklagare Henrik Nordquist kan det handla om fler fall längre tillbaka i tiden.

Totalt misstänks sex personer. Två personer pekas ut för att ha varit mest drivande och totalt fyra personer sitter häktade.

Springnotan i Malmö

Åklagaren menar att det handlar om systematiska bedrägerier där det gjorts stora bokningar och inköp på faktura utan att betala för dem. Detta genom en ideell förening som enligt de åtalades beskrivning ska hjälpa utsatta människor.

Åkte på spahotell

Utöver springnotan på restaurangen Atmosfär i Malmö på juldagen 2023 så handlar det bland annat om ett besök på ett hotell i mars 2024.

Enligt de själva gjorde de en bokning för ett antal personer, varav flera barn, för att ha konferens. Men någon konferens ska inte ha blivit av. På kvällen ska sällskapet ha varit på spa, ätit en generös middag med mycket alkohol, stört andra hotellgäster sent inpå natten och fick flera tillsägelser av personal.

Utan att checka ut var sällskapet, enligt hotellets vd, borta på morgonen. Notan landade på 41 870 kronor.

Skulle få in pengar under Eurovision

De åtalade personerna har medgett att de varit på olika platser, men nekat till brott.

En av de åtalade, en man i 45-årsåldern, ska ha varit ansvarig för föreningen och ekonomin. Under rättegången berättar mannen att avsikten har varit att betala fakturorna när de fick in pengar. Pengar ska ha kommit in via donatorer och även genom att hyra ut lägenheter under Eurovision.

Han uppger även att han vill fortsätta vara verksam i föreningen den dag han blir fri och bli skuldfri. Samtidigt medger han att han inte skött ekonomin.

– Det har ju gått åt helvete, sa han under rättegången.

Ingen av de åtalades advokater vill ställa upp på intervju men flera kräver att deras klienter ska släppas på fri fot.

Fyra personer har under våren varit häktade:

Fyra misstänkta bedragare i Malmö. Illustration av silhouette.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra personer är häktade för flertalet bedrägerier. I klippet får du veta mer om de misstänktas tidigare brott. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springnotan i Malmö

Mer i ämnet