Bild på restaurangen Atmosfär där ett sällskap i julas tog en stor springnota.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det stora sällskapet åt och drack för drygt 82 000 kronor på Malmökrogen Atmosfär på juldagen, utan att betala. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem döms till fängelse för grovt bedrägeri – tog springnota i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen dömde Malmö tingsrätt fem personer till fängelse efter bland annat springnotan i Malmö. Två av dem får två år för grovt bedrägeri. Rätten är enig i sin dom.

Det var på juldagen förra året som ett större sällskap kom till restaurangen i Malmö. De åt och drack för 80 000 kronor, en nota som de inte betalade. Restaurangägaren polisanmälde, men anmälan lades ner.

Senare valde åklagare Henrik Nordquist att återuppta utredningen. I samband med det rullades en rad bedrägerier upp. Bland dem som blivit lurade finns bland andra Höörs gästis och ett lekland.

”Förslaget och systematiskt”

Henrik Nordquist menade att bedrägerierna varit förslagna och systematiska. Personerna startade en förening som sa sig hjälpa behövande. Med hjälp av den kunde de handla på faktura, men betalade aldrig.

– Det är helt enkelt så att det är grundarna själva, deras anhöriga och närmaste vänner som utgjort ”de behövande”. Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader för dem som livsmedel och hushållsföremål samt i övrigt ren lyxkonsumtion av designföremål, vidlyftiga restaurangbesök och exklusiva hotellövernattningar med spa, säger chefsrådmannen Ylva Teurneau i ett pressmeddelande.

Bedrägeri och bidragsbrott

Totalt omfattar åtalet 32 olika gärningar.

– Enligt tingsrättens bedömning har det varit fråga om ett systematiskt brottsupplägg av närmast yrkesmässig karaktär. Därför bedöms de flesta av brotten som grova bedrägerier, säger Ylva Teurneau.

De fyra som varit häktade döms vardera för en lång rad grova bedrägerier. Två av dem döms också för bidragsbrott.

Skadestånd till de lurade

En 43-årig man och en 31-årig kvinna döms till två års fängelse vardera. En 34-årig man döms till ett år och åtta månader, en 37-årig kvinna till 1,5 års fängelse och en 29-årig kvinna till ett års fängelse. Ytterligare en person som åtalats för häleri frikänns. Den 43-årige mannen som varit företrädare för föreningen har fått näringsförbud i tre år. De dömda ska dessutom betala skadeståd till företagen som lurats. Rätten var enig i sin dom.

Samtliga åtalade nekar till brott. SVT Skåne har sökt advokaterna till de dömda. En av dem har återkommit med beskedet att hans klient inte vill att han uttalar sig.

Så här har vi berättat tidigare om de fyra som dömdes idag:

Fyra misstänkta bedragare i Malmö. Illustration av silhouette.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta mer om de misstänktas tidigare brott. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.