• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen kommer inte hitta vilka som varit med i bråket, säger en källa till SVT. Hör vad han berättar om medlingen som ska ha varit i Lund. Foto: SVT/Tobias Nilsson

Efter släktbråket i Lund: ”De har kommit till en överenskommelse”

Uppdaterad
Publicerad

De två olika sidorna i det uppmärksammade storbråket i Lund ska nu ha medlat fred med varandra. Det uppger en källa som har kopplingar till den ena sidan i släktfejden för SVT. Samtidigt säger han att polisen förmodligen aldrig kommer klara upp fallet.

I en lägenhet någonstans i Lund, över te, och med inresande från både Danmark och Tyskland ska de två olika sidorna nu ha kommit överens, uppger en källa för SVT.

Källan har kopplingar till den ena sidan i släktfejden som mynnade ut i ett storbråk utanför sjukhuset i Lund. Han menar att konflikten bottnar i bråk om gamla skulder och ett bråk mellan några ungdomar.

Storbråket i Lund

”Har inte handlat om några pengar”

Det ska ha varit flera medlare på plats och enligt SVT:s källa så ska man ha kommit till uppgörelsen att allt är lugnt nu mellan de olika sidorna. Han menar också att en del av skulderna ska betalas tillbaka men det slår en annan person med insyn i medlingen bort.

– Det är bara skitsnack, det har inte handlat om några pengar alls, säger den personen.

Kritik mot polisens agerande

Att bråket bröt ut på sjukhusområdet menar SVT:s källa beror på att polisen inte tänkte på att separera de olika personerna i konflikten på olika sjukhus efter tidigare bråk vid centralstationen i Lund under dagen.

– Tänker de inte på att det är olika familjer som kommer in i sjukhuset? Det kommer självklart bli bråk då, säger han.

Ann-Louise Kämpe som är chef för polisområde Södra Skåne säger att fokus var att inte fler skulle bli skadade

– Det fungerade relativt bra och situationen kunde blivit mycket värre. Sedan försöker vi alltid lära oss i efterhand av det som hände, säger hon.

Att man har kommit till en intern uppgörelse och medlat fred i konflikten är inget som påverkar polisutredningen.

– Vi har en pågående utredning och det är vårt viktigaste fokus. Sedan är det naturligtvis bra om de kan bli sams och enas, säger Ann-Louise Kämpe.

Källan: ”De flesta är inte härifrån”

En person greps men släpptes på grund av brist på bevis och än så länge har ingen ny kunnat frihetsberövas i utredningen. Enligt SVT:s källa kan det komma att bli svårt för polisen.

– De flesta är inte härifrån. Jag lovar att de inte ens kommer till förhör, säger han.

Ann-Louise Kämpe från polisen menar däremot att det finns gott hopp om framgång i utredningen:

– Vår bedömning är att vi har mycket bildmaterial från händelsen. Det går vi igenom nu. Vi behöver vara trygga med att det blir rätt innan vi går vidare med lagföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbråket i Lund

Mer i ämnet