Erosionen vid Löderups strandbad är ett stort problem. Varje vinter tar havet stora tuggor av Skåne och det är här sanden kommer in i bilden. För att den försvinner är meningen.
– Vi har lagt ut sanden för att skydda landanslutningarna till stenpirarna. Vi låter erosionen ha sin gång, men vi hindrar de negativa effekterna, säger Mona Skoog.
Dags för ny sand
Nu ska det läggas ny sand vid stenpirarna. Den här gången handlar det om 9 000 ton.
– Vi har mätt en gång i månaden och vi kan konstatera att den befintliga kanten inte flyttat sig så mycket efter Babet. Det hade den säkert gjort utan sanden, säger Mona Skoog.
Vill ta sand från havet
Det största problemet är att få tag på själva sanden. Den här gången har man tagit från en sandtäkt på land, men Mona Skoog menar att det är inte hållbart.
– Vi kommer att behöva fortsätta underhållet och då är en möjlighet att ta från muddermassorna när man till exempel muddrar inseglingen till småbåtshamnen. Men så fort de massorna kommer upp på land räknas de som avfall och det ställer till det.
Ystad kommun kommer därför att söka tillstånd att få ta upp sand från en täkt i havet framöver.
Kritiska röster
SVT Nyheter Skåne har även pratat med kommuninvånare som är kritiska till förslaget och tycker att pengarna bör läggas på annat i kommunen.
– Vissa tycker att det inte finns någon poäng med att lägga sand på stränderna för det kommer försvinna ändå. Men det är ju meningen att vi låter erosionen ske i den sanden vi lägger ut och inte i den befintliga kanten, säger Mona Skoog.