• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp, vill att vittnen ska kunna ställa upp anonymt. Foto: TT/SVT

Polischefen: Låt vittnen vara anonyma

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen har vädjat om allmänhetens hjälp att bryta våldsspiralen. Men få vill vittna.

Många vill kunna vittna anonymt – och den möjligheten vill även även Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp, se.

Just nu utreder Malmöpolisen elva mord och ett åttotial mordförsök och polismästaren i Malmö har vädjat till allmänheten att hjälpa till med sina vittnesmål.

Bo Lundqvist, kriminalkommissarie och chef för kalla fall-gruppen i polisregion syd, efterlyser även han ett gemensamt ansvarstagande.

– Vi måste allihop stå upp för det som är rätt. Vi kan inte låta unga killar ta till våld och bestämma hur vi ska ha det i vår stad, säger han.

Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i region syd. Foto: SVT/Agenda

Han utreder just nu mordet på 16-årige Ahmed Obaid. I det fallet upplever han att det varit lättare att få folk att berätta, kanske för att mordet upprört så många i icke kriminella kretsar och att man har en känsla av att han var en ”vanlig kille”.

– Det sägs ofta att ingen pratar men det är inte helt sant. Många pratar med oss och jag har utredningar fulla av beviset på motsatsen men vi måste få fram den sista avgörande biten som betyder någonting, säger han.

Lättare få folk att prata

Det fem år gamla mordet på 15-årige Ardiwan i Malmö är fortfarande ouppklarat, trots att familjen utfäste en belöning till den som kom med uppgifter om mordet.

– Det var mycket folk som hörde av sig oavsett pengarna men problemet är att ingen vågar vittna i en rättegång, sa Ardiwans pappa, Diaa Noaman.

På mötesplatsen Möllans basement i Malmö träffar vi några killar för att höra deras tankar om att vittna.

– För det första skulle jag inte känna mig trygg att vittna eftersom jag själv inte vill vara inblandad i våldet och jag känner mig inte heller säker på polisen, säger  Salem.

– Det känns inte säkert någonstans just nu och man vågar inte vittna, säger Edris.

De får medhåll av Anders Johansson och Mona Jönsson som vi träffar på Möllevången i Malmö.

– Om jag fick vittna anonymt så hade jag kunnat göra det, men inte annars, säger Anders Johansson.

Anders Johansson säger att han kan tänka sig att vittna, om det gick att göra anonymt. Foto: SVT

– Min vilja är att göra det men sedan tänker man på om de listar ut ens familj och barn och man vill ju inte att de skall bli utsatta, säger Mona Jönsson.

”Tror inte polisen kan ge den säkerheten”

Som vittne kan man få vittnesstöd. Det finns möjlighet för vittnen att höras via videolänk och om man är rädd eller hotad  så kan domstolen bestämma att den person man är rädd för inte får närvara under förhöret.

Den största skyddsåtgärden idag är polisens vittnesskyddsprogram, personsäkerhetsprogrammet, som är mycket ingripande i ens liv.

Men Bo Lundqvist tycker att man borde kunna vittna anonymt.

– Det måste finnas ett sätt där vi kan närma oss detta. Någon gång måste våra politiker få upp ögonen för att vi är på väg in i en situation eller kanske redan är där på vissa ställen i Sverige, där rättsprocessen vi har inte fungerar.

– Det är helt orimligt att ju allvarligare brott jag begår ju större chans är det att jag kommer undan, säger han.

De unga killar vi träffar håller med om att anonymitet vore bra men att det inte räcker.

– Först och främst skulle ingen få lov att veta att man vittnat och sedan skulle polisen försäkra att inget händer dig men jag tror inte polisen kan ge den säkerheten, säger Edris.

Salem, Josef och Edris på Möllans basement. Foto: Richard Lööf

Advokatsamfundet befarar hot mot rättssäkerheten

I Danmark, Norge och Nederländerna kan vittnet vara anonymt i någon form om det finns starka skäl. I Sverige har frågan debatterats länge.

Det finns ingen politisk majoritet för anonymitet.

Argumenten från motståndarna är rättssäkerheten. Sveriges Advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg är negativ till möjligheten att vittna anonymt.

Anne Ramberg, ordförande i Sveriges advokatsamfund. Foto: TT

– Om man då inte vet vem det är som har lämnat de här uppgifterna så är det svårt för en försvarare att kunna korsförhöra det vittnet. Det kan ju finnas en rad olika skäl till varför man vill sätta åt någon annan eller varför man vill komma med vittnesuppgifter som inte är sanningsenliga. Det gör ju också att bevisvärdet av ett anonymt vittne blir mycket lägre, säger Anne Ramberg.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.