• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen letar efter bevis efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid. Den nya spaningsledaren Bo Lundquist. Foto: Johan Nilsson/TT/ivan Loftrup Ericson/SVT

Här letar polisen åter kulor efter mordet på Ahmed

Uppdaterad
Publicerad

I dag letade polisen återigen efter kulor på mordplatsen där 16-årige Ahmed sköts till döds. Men kulorna är inte avgörande för att lösa mordet, enligt kommissarie Bo Lundqvist som tagit över utredningen.

Tre veckor efter mordet på 16-åriga Ahmed Obaid är nu polisens utredningsgrupp komplett. Bemanningsbristen fick utredningen att tappa fart, men spaningsledaren är ändå hoppfull.

– Vi är nu cirka 25 personer som jobbar med utredningen. Det är vad jag har begärt och behöver, säger kommissarie Bo Lundqvist, som tog över utredningen för en dryg vecka sedan.

16-åring skjuten till döds

Förstärkningen kommer dels från polisregion Syd, men även från andra polisregioner och Nationella operativa avdelningen, NOA, tidigare rikskrim.

Fulltalig styrka

Samtidigt medger Bo Lundqvist att styrkan är fulltalig först nu, och att det har varit negativt.

– Efter det inledande arbetet fick vi ett tapp och jag skulle ljuga om jag inte sa att det har inverkat negativt, men det har inte fått sådana konsekvenser att jag är orolig över utgången, säger Bo Lundqvist.

På onsdagen letade polisen på nytt efter kulor på mordplatsen, men även om de inte återfinns är det inte ett problem för utredningen, enligt Bo Lundqvist.

– Vi anser oss ha bevisning ändå för att kunna koppla skotten till ett specifikt vapen om vi hittar det, så vi måste inte hitta kulorna, säger han vid polisens presskonferens.

Kritisk mot teleoperatörer

Däremot försvåras arbetet av att polisen inte har tillgång till all mobiltelefonkommunikation som man hade önskat. Något Bo Lundqvist är mycket kritisk till.

– Majoriteten av de stora teleoperatörerna vägrar lämna ut material med hänvisning till en dom i EU-domstolen. Det inverkar allvarligt på våra möjligheter att utreda det här mordet.

Och han riktar en ordentlig känga till dem som argumenterar för den personliga integriteten.

– Debatten om värdegrund och personlig integritet har helt fått slagsida. Kan vi i efterhand inte titta på tele- och datatrafik, är det näst intill omöjligt att utreda ett sådant här brott, säger Bo Lundqvist.

Hoppfull om lösning

Trots detta är han hoppfull inför att lösa mordet. Framförallt på grund av kvaliteten i de förhör som har hållits där folk är mer benägna att berätta än vid många av de tidigare morden i Malmö.

– Det är en avsevärd skillnad mot det vi brukar kalla gangstermord. Personerna vi pratar med säger mer och står för det de säger. Kanske är det så att måttet är rågat för alla som sköter sig. Därför känner jag mig hoppfull, säger Bo Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet