Emils misstänkte mördare släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för det 22 år gamla mordet på 6-årige Emil i Hörby är nu släppt. Enligt åklagaren finns inte tillräckligt starka skäl för att häkta honom.

– Jag har beslutat att häva anhållandet nu på morgonen, säger åklagare Pernilla Trimmel.

Enligt hennes bedömning har inte misstankarna mot mannen stärkts och därför finns det inte skäl att häkta honom.

I december 1993 sköts 6-årige Emil ihjäl i sin pappas bil av en maskerad rånare. Rånarna hade misslyckats med att råna dåvarande Föreningsbanken i Hörby och på sin flyktväg krockade de med bilen. Pappan följde efter rånarna för att få stopp på dem. En av rånarna avlossade då flera skott med automatvapen. En kula träffade pojken, som dog direkt.

Greps i måndags

I måndags greps så en 57-årig man efter att ärendet utretts av gruppen för Kalla fall i Skåne tillsammans med Nationella Operativa Avdelningen, NOA.

De senaste dagarna har den 57-årige mannen förhörts och hela tiden nekat till brott.

– Han tillbakavisar varje form av misstanke och har varit upprörd över att över huvud taget ha varit frihetsberövad, säger mannens advokat Lars Engstrand.

Mannen har förhörts i omkring tio timmar och hela tiden framhävdat sin oskuld. Polisen ska ha hittat ett handflateavtryck på det upphittade mordvapnet men detta har inte presenterats för 57-åringen.

– Om man hade haft ett vapen med fingeravtryck på så hade man naturligtvis presenterat det och då hade man hamnat i en helt annan situation. Min klient har inte fått sig presenterat någon form av teknisk bevisning, säger Lars Engstrand.

Fortfarande misstänkt

Mannen är dock fortfarande skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

– Han är inte avskriven än och förundersökningen är inte nedlagd. Nu ska vi analysera förhören som hållits, säger åklagaren Pernilla Trimmel.

Kommisarie Börje Sjöholm är besviken över utfallet men berättar att nya förhör kan komma att hållas om några veckor.

– Vi ska nu gå igenom förhören och sen är det säkert så att vi får hålla nya förhör med honom, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.