en ung kvinna med palestinasjal, unga kvinna blir bortförd av polis, unga kvinna står framför en polisbil med en megafon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet som spridits på sociala medier kan man se situationen där Emily grips av polis. Foto: SVT och privat

Emily greps för blåljussabotage i Lund: ”Försöker misstänkliggöra mig”

Publicerad

Emily har varit aktiv i tältlägret som fanns i Lundagård under mer än två veckor. På lördagen efter att lägret upplöstes var hon på en demonstration och greps där för blåljussabotage.

I ett filmklipp av händelsen ser man hur Emily går framför en polisbil i slutet av demonstrationståget. Hon vänder sig om och riktar sin megafon mot polisen, stannar in i några sekunder vilket får polisbilen att stanna. Polisbilen slår på blåljusen och strax därefter går Emily upp på trottoaren.

Efter det kommer flera poliser ut och griper Emily och tar in henne i polisbilen.

Studentprotester mot Gazakriget

Polisen går först ut med att en person är misstänkt för blåljussabotage efter att ha satt sig framför en polisbil men ändrar senare det till att personen ställt sig framför polisbilen och inte ska ha flyttat på sig trots uppmaning med blåljus.

Efter flera timmar i arresten får Emily reda på att hon är misstänkt för blåljussabotage och även narkotikabrott.

Kritisk mot polisen

Emily är kritisk till polisens agerande och säger att hon inte fått någon förklaring till varför hon blivit misstänkt för narkotikabrott.

– Jag har inte gjort någonting som skulle likna att bruka narkotika. Jag tror att de försöker misstänkliggöra mig.

Hon pekar också på att hon, som det går att se i det klipp som spridits på sociala medier, flyttade sig direkt när blåljusen slogs på.

Polisen vill inte kommentera

Efter polisinsatsen i Lundagård under torsdagen pågår flera brottsutredningar för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakten.

Polisen vill inte ställa upp på en intervju kring händelsen eftersom en utredning pågår. I ett meddelande till SVT Nyheter Skåne skriver polisens presstalesperson Jimmy Modin:

”Det pågår ett antal brottsutredningar och polisen kan inte kommentera enskilda händelser eller synpunkter kopplat till de utredningar som pågår, det är skyddat av förundersökningssekretess. När utredningarna är färdiga kommer vi också att veta om brottsmisstankarna leder till åtal eller läggs ner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet