Tvådelad bild. Till vänster en bild från när en tjej grips. Till höger, samma tjej men framifrån i en park med en palestinasjal över vänstra axeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emily blev gripen efter att ha stått, under en kort stund, framför en polisbil under en demonstration. Hör mer i klippet. Foto: Privat/SVT

Emily greps för blåljussabotage – nu är alla misstankar avskrivna

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni, några dagar efter att tältlägret i Lundagård upplösts av polis, greps Emily misstänkt för blåljussabotage och narkotikabrott. Förundersökningen lades ner snabbt men Emily fick bekräftelse på det först i slutet på augusti.

Ett klipp från händelsen där Emily under några sekunder står framför en polisbil fick stor spridning på sociala medier.

Förundersökningen om blåljussabotage lades ner nio dagar senare och även misstankarna om narkotikabrott avskrevs efter att testresultaten kommit.

Studentprotester mot Gazakriget

Psykologiskt påfrestande

Trots att besluten togs snabbt fick Emily själv inte bekräftelse på det förrän i slutet av augusti då hon hämtade ut sina handlingar på polisstationen.

– Jag har ju gått runt hela sommaren med det här överhängande och det är väldigt psykiskt påfrestande.

Utöver den psykiska påfrestningen har det även påverkat henne professionellt då en utredningen behövde göras för att se om hon kunde ha kvar sitt extrajobb inom staten.

Inte allvarligt försvårat för polisen

Från polisens sida anser man att gripandet var rätt i stunden.

– Det patrullen gjorde där och då var inga konstigheter alls. Sen gör åklagaren sin bedömning, säger Ted Eriksson, jourutredningsbefäl hos polisen i södra Skåne.

Åklagarens utredning visade att det inte var bevisat att Emily allvarligt förhindrat eller försvårat polisens verksamhet, något som krävs för att kunna dömas för blåljussabotage.

Miss med brevutskick

Angående att Emily inte fick skriftligt besked förrän augusti menar polisen beror på en miss när brevet skulle skickas ut från åklagarmyndigheten.

– Det är bara att be om ursäkt, säger Ted Eriksson.

Han menar samtidigt att man i samtal sagt att det pekar mot att utredningen skulle bli nedlagd. Något Emily inte tycker räcker till.

– Om man är misstänkt för ett så grovt brott vill man ha tydliga besked. Jag ville ha det i skrift och tydliga svar, säger hon.

Tjugotal dömda efter tältlägret i Lundagård

Emily var själv en av deltagarna i det pro-palestinska tältlägret i Lundagård som efter flera veckor upplöstes av polis i slutet på maj.

När lägret upplöstes greps ett fyrtiotal personer misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Sedan mitten av sommaren har rättegångarna rullat på och hittills har åtminstone 20 personer dömts. Emily är inte en av dem som misstänkts för brott i samband med tältlägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet