En 28-årig dansk kvinna döms för ohörsamhet mot ordningsmakten efter Palestinamanifestationen i Lundagård i slutet av maj. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna döms till böter efter manifestationen i Lundagård

Publicerad

Ytterligare en person har nu fått sin dom efter Palestinamanifestationen i Lundagård i våras. Den 28-åriga kvinnan döms till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Kvinnan, som är hemmahörande i Danmark, bröt mot lagen när hon inte lämnade Lundagård efter uppmaning från polisen, anser Lunds tingsrätt.

Hon tillhörde en grupp demonstranter som tältat i Lundagård i samband med en manifestation för att bland annat få Lunds universitet att avbryta alla samarbeten med institutioner och företag i Israel. Tältlägret upplöstes av polis tidigt på morgonen den 30 maj då universitetet skulle genomföra en doktorspromotion på samma plats.

Studentprotester mot Gazakriget

Kvinnan har under rättegången hävdat att hon inte förstår svenska så bra och därför inte uppfattade polisens uppmaning om att hon skulle lämna platsen. Tingsrätten konstaterar i sin dom att polisen gjort utrop med högtalare på både svenska och engelska och lämnar därför hennes påståenden utan avseende – de kallas för ”rena efterhandskonstruktioner i domen”.

28-åringen döms tills 30 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Totalt har 14 personer nu dömts efter manifestationen i Lundagård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet