• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Åtalet handlar om den här snusdosan, som ska ha sålts till en 17-årig kille i en butik i Malmö. Foto: Polisens förundersökning

Expedit i Malmö åtalas – sålde en dosa snus till 17-åring

Publicerad

En expedit i en livsmedelsbutik i Malmö åtalas för att ha sålt en dosa tobaksfritt snus till en minderårig. Händelsen avslöjades av polisens spanare, som hade koll på butiken efter rykten om tobaksförsäljning till unga.

Både Malmö stad och polisen hade fått uppgifter om att minderåriga har kunnat köpa snus och cigaretter i butiken.

Bland annat har oroliga föräldrar hört av sig. En patrull åkte därför i december till butiken för att spana och göra tillsyn.

Köpte snusdosa

När poliserna kom fram, såg de en kille och en tjej gå in i butiken. När de kom ut, lämnade killen över ett vitt föremål till tjejen. Vid en konfrontation, visade det sig vara en snusdosa som killen köpt i butiken, skriver en av spanarna i sin rapport.

Den 17-årige killen bekräftar i ett förhör att han varit inne i butiken och säger att expediten inte gjort någon ID-kontroll, när han handlade dosan.

Förnekar brott

Expediten förnekar för polisen att han skulle ha sålt snus till snus till minderåriga.

– Jag säljer inget snus eller cigarretter till någon som är under 18 år, säger han i förhöret.

”Det var vuxna”

Han säger också att han inte funnit anledning att fråga kunderna om legitimation denna dag.

– Det var vuxna som kom och köpte snus från mig, inga barn, svarar expediten.

Eftersom expediten förnekar brott och inte godkände något strafföreläggande, har snusdoseförsäljningen gått vidare till åtal, för brott mot lagen om tobaksfria nikotinproduker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.