Experten om varför fler vårdas för ätstörning

Uppdaterad
Publicerad

Att fler barn söker vård för en ätstörning känns igen i andra delar av landet och även internationellt, förklarar Ulf Wallin, överläkare och expert inom ätstörningar. Han tror att en del av förklaringen ligger i en överbelastad vårdpersonal.

Med över 35 år inom anorexivården har Ulf Wallin, utvecklings- och forskningsledare på Kompetenscentrum Ätstörningar i Lund, aldrig tidigare upplevt att så många vårdas för ätstörning.

Men om antalet drabbade i befolkningen ökat vet man inte, menar Ulf Wallin.

– Det är möjligt att det finns en tendens till att fler insjuknar, men vi har ingen säker forskning som stödjer det än.

I klippet förklarar han vad han tror orsakat ökningen av de som söker hjälp.

Nedskärningar påverkar

Framförallt ser man en ökning av antalet tvångsinlagda.

– Det vi framförallt ser är en ökning av de svårast sjukast och inlagda inom barnpsykiatrin, och framförallt de som är så dåliga att det krävs ett vårdintyg. Sannolikt kan det hänga ihop med att barnpsykiatrin utsatts för väldigt mycket nedskärningar under många år, säger Ulf Wallin.

Vad tror du behövs för att komma till bukt med detta?

– Man behöver förstärka upp på mottagningar och inom öppenvården, och bygga ut kompetensen. Det är där man först möter de här patienterna. Min erfarenhet är att det är en överbelastning, folk hinner inte med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.