Fler unga i Skåne vårdas för ätstörning – BUP tvingas sänka ambitionen

Uppdaterad
Publicerad

Det höga trycket på BUP drabbar barn och unga med anorexi – och andra patientgrupper kan få vänta längre på sin tur.

– Ibland behöver vi helt enkelt tänka ”good enough”-nivå, för vi har så högt tryck, säger Sophia Eberhard, chefsöverläkare på BUP Skåne.

Fler barn och unga söker vård för en ätstörning – och allt fler vårdas med allvarlig sjukdom dygnet runt på sjukhus.

2019 hade barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Skåne 669 patienter med ätstörningsdiagnos. 2021 hade antalet växt till 883. 2022 års siffror har ännu inte sammanställts, men själva ökningen ser ut att ha mattats av något under året, enligt Sophia Eberhard, chefsöverläkare på BUP i Skåne.

Totalt sett får omkring 26 000 barn och unga i Skåne vård hos BUP Skåne. Men patienter med en ätstörning måste prioriteras, förklarar Eberhard, som säger att alla ätstörningspatienterna får vård inom 30 dagar.

Däremot drabbar det höga trycket indirekt andra patientgrupper, när exempelvis barn och unga med lindrigare depression och ångesttillstånd får vänta längre.

Färre träffar i veckan

På grund av det höga trycket kan ätstörningspatienter få mindre tid hos vårdpersonalen, exempelvis att man träffas en gång mindre i veckan, eller att ett av besöken ersätts med ett telefonsamtal.

– Jag tänker att vården vi ger för ätstörningar definitivt är ”good enough”. Men i ett drömscenario, med lite mer resurser, hade vi kanske varit ännu bättre, säger Sophia Eberhard.

”Behövs mer tidigare insatser”

Från Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri, ser man behov av fler förebyggande och tidigare insatser. Det kan handla om att öka kompetensen hos exempelvis elevhälsan.

– Det tar längre tid att komma till den specialiserade vården, och barn blir sjukare, säger Felicia Lindelöw, verksamhetsledare på Frisk & Fri Skåne.

Behöver du hjälp?

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Du som är under 18 år eller närstående kan kontakta Skånes barn- och ungdompsykiatrins telefonrådgivning En väg in för att få råd och vägledning.

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.