Hör varför sex fackförbund i Hörby vill se en utredning kring kommunchefernas konferens i början av september – där minst en chef badade naken. Foto: Firas Razak

Facken i Hörby kräver utredning efter chefers nakenbadande

Uppdaterad
Publicerad

Sex fackförbund i Hörby kräver att kommunledningen utreder om det förekommit sexuella trakasserier i samband med chefskonferensen på Örenäs slott i början på september. Om det finns minsta misstanke om detta ska det utredas. Det står i lagen, skriver de fackliga skyddsombuden i en gemensam skrivelse.

Det var i samband med en konferens, där ett 40-tal chefer i Hörby kommun deltog, som minst en chef badade naken. Enligt de fackliga företrädarna var det ytterligare två chefer som tog av sig byxorna i samband med ett nattligt bad. En handfull medarbetare med badkläder befann sig då i poolen.

”En utredning behöver göras som belyser kränkande särbehandling utifrån sexuella trakasserier, i detta fall bland annat eventuell ovälkommen nakenhet och eventuella sexuella inviter”, skriver de fackliga företrädarna.

Konflikterna i Hörby

Kommundirektören vill inte utreda

Kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd sa den 17 september till SVT Nyheter Skåne att det inte fanns någon anledning att utreda nakenbadet. Enligt henne är det endast en chef som badat naken och den personen har hon fortsatt förtroende för.

– Vi har pratat om det här i ledningsgruppen, personen har bett om ursäkt. Alla kan göra fel, man måste kunna förlåta, sa Lena Mårtensson Stenudd.

När det gäller eventuella sexuella trakasserier i samband med konferensen säger Lena Mårtensson Stenudd att hon inte har fått in någon sådan anmälan.

Krav på åtgärder

Facken har under torsdagen lämnat en så kallad 6:6a-anmälan, enligt arbetsmiljölagen. De begär en utredning och åtgärder för att klargöra vad som skett under konferensen på Örenäs slott.

– Det är märkligt att kommunledningen inte har utrett vad som skedde på konferensen. Det är enligt lagen deras skyldighet som arbetsgivare, säger Maria Westlund, huvudskyddsombud för SACO-rådet i Hörby.

Ytterligare fyra huvudskyddsombud (Lärarförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet) och ett skyddsombud (Lärarnas Riksförbund) har skrivit under anmälan. De skriver att ”Rädslan för repressalier från kommunledningen upplevs som stor och därför vågar anställda inte heller berätta vad som händer och/eller har hänt”.

I den här poolen badade flera Hörbychefer nakna under konferensen. Foto: Bernard Mikulic

Tystnadskultur i Hörby

SVT Nyheter Skåne har pratat med flera personer som arbetar i kommunhuset och som var med på konferensen.

– Ingen vågar säga någonting och det är ännu värre nu efter det som skett, säger en anställd som vill vara anonym. Personen har en chefsposition och var med på konferensen.

En annan anställd berättar om den tystnadskultur som råder i kommunhuset.

– Om man inte vill gå får man ligga lågt, säger kvinnan som även hon vill vara anonym.

Hon blev själv vittne till nakenbaden och pekar ut två chefer.

– De har visat prov på dåligt omdöme och borde sluta, säger kvinnan.

Kommunalrådet välkomnar anmälan

– Det är bra att det kommit en 6:6a-anmälan. Då kan vi agera, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Hon säger att det inte kommit någon anmälan om sexuella trakasserier efter konferensen men att det nu kanske kommer en sådan.

Har du forfarande förtroende för kommunledningen?

– Ja, det har jag, säger Cecilia Bladh in Zito.

SVT Nyheter Skåne söker kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd för en kommentar.

Detta innebär en 6:6a-anmälan

Enligt Arbetsmiljölagen §6 6a har skyddsombudet rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas, och vad som händer om det inte åtgärdas.

Paragraf 6 6a i Arbetsmiljölagen beskriver hur det ska gå till när ett allvarligt arbetsmiljöproblem uppstår:

  • Skyddsombudet ska göra en tydlig skriftlig begäran till arbetsgivaren om att få problemet åtgärdat.
  • Skyddsombudet ska få ett kvitto på att arbetsgivaren mottagit framställan.
  • Arbetsgivaren måste sedan inom 14 dagar lämna ett svar på hur problemet ska åtgärdas.
  • Om arbetsgivaren inte svarar ska skyddsombudet lämna ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, som i sin tur bestämmer vad som ska göras åt problemet och om ärendet ska drivas vidare. Källa: vision.se

Tidigare anmälan om brister i arbetsmiljön i Hörby kommun:

I januari 2020 krävde tre fackförbund i Hörby en oberoende utredning efter uppgifter om att det förekom mobbning och kränkningar av medarbetare i kommunhuset. Den gången kopplades Arbetsmiljöverket in. De fann brister i arbetsmiljön och i februari meddealde verket att om kommunen inte åtgärdade dessa riskerade de ett vite på 75 000 kronor. I mitten på juni konstaterade Arbetmiljöverket att åtgärder vidtagits och kommunen slapp därför betala böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet