Skyddsstoppet varade från klockan 15 på torsdagen till klockan 10 på fredagen. Under den tiden fick ingen överbeläggning ske på avdelningen om alla 16 platser var belagda.
– Personalen har under en lång tid känt sig stressad av hårt tryck och mycket arbete och det var det som fick skyddsombudet att ta det här beslutet, säger Eva-Lena Brönmark som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Lund.
– Men när det gäller patientsäkerheten så kan vi inte ha inläggningsstopp. Den som verkligen behöver läggas in måste få en plats. Därför kom vi överens om att häva stoppet dagen därpå.
Brist på personal
Psykiatrins problem är detsamma som i vården i stort. Det är brist på bland annat sjuksköterskor och därför kan man inte öppna fler vårdplatser även fast det behövs. Nu har ledningen inlett samtal med alla anställda för att försöka komma fram till vad man kan göra.
– Vi har ju personer som vi kan ta in som vikarier. Men det vi verkligen skulle behöva är ju att fastanställa fler personer. Verksamheten blir ju väldigt upphackad om man har stor omsättning på personal.
Mer ute bland folk
Psykiatrin har redan lagt om en del av sitt arbete. Bland annat finns nu psykiatriambulans på flera håll i Skåne.
– Vi jobbar också mycket med mobila team som kan erbjuda vård och insatser i hemmet för att på det sättet förebygga och endast lägga in dem som verkligen behöver vård i heldygnsvården, säger Eva-Lena Brönmark.
Dialogen med personalen kommer att fortsätta och fördjupas framöver för att säkerställa arbetsmiljön är hanterbar. Bland annat har man kommit överens om att ha kommunikation varje vecka under sommaren för att stämma av läget och se till så att trycket inte blir för hårt.
SVT söker skyddsombudet för en kommentar.
Psykiatrin i Lund är inte ensamma om att ha problem med personalbrist. I januari rapporterade vi från psykiatrin i Kristianstad: