Fågelinfluensan tvingar tuppen Nugget och hönsen att stanna inne

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 16 november klassas Skåne återigen som ett högriskområde för fågelinfluensan. Det innebär att alla fjäderfän måste hållas inomhus.

På Fridasro 4H-gård i Eslöv bor tupparna Nugget och Bengt samt deras åtta hönor. Även de drabbas av de nya restriktionerna.

– Normalt sett springer de fritt på hela gården, men nu måste vi hålla dem instängda, säger Anders Olsson som jobbar på 4H-gården.

Fågelinfluensa är en virussjukdom som kan sprida sig från vilda till tama fåglar, men smittar inte människor. För att förhindra smittspridning uppmanas alla tamfågelägare att följa restriktionerna från Jordbruksverket.

Sex kvadratmeter uteplats

Enligt restriktionerna måste alla fjäderfäanläggningar som säljer ägg eller kött, hålla djuren inomhus dygnet runt. Men eftersom 4H-gården varken säljer ägg eller kött, kan deras tuppar och hönor få gå ute i en inhägnad med tak.

– Vi har en sex kvadratmeter uteplats åt dem med en pressening över så att spillning från vilda fåglar inte kommer in, berättar Anders Olsson.

För att tupparna och hönsen inte ska må dåligt av sitt begränsade liv, försöker Anders Olsson och barnen som besöker gården, hålla dem sysselsatta.

– Vi sätter upp pinnar och grenar och kastar in löv till dem som de kan sprätta och leta efter mat som är deras naturliga beteende.

2,5 miljoner fåglar avlivades

Skulle smittan komma in på gården skulle det få stora konsekvenser.

– Vi som är här inne skulle inte få lämna gården och om det skulle konstateras att det är fågelinfluensa, skulle alla som har fjäderfäanläggningar i och omkring Eslöv påverkas.

Enligt Jordbruksverket fick cirka 2,5 miljoner smittade tamfåglar avvlivas för två år sedan.

– Det är väldigt allvarligt och jag hoppas att alla tar detta på allvar och följer restriktionerna, säger Anders Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.