Fåglar återvänder till Pepparholm efter röjning

Publicerad

Förra året röjdes tio hektar växtlighet på ön Pepparholm i Öresund. Nu märker biologerna att flera av de växt- och fågelarter som försvunnit har etablerat sig på den konstgjorda ön igen.

– Skrattmås och kentsk tärna är två fåglar som har häckat här i år, säger Hans Ohrt, miljökonsult på Øresundsbron.

Ända sedan ön Pepparholm anlades i slutet på 90-talet i samband med byggandet av Öresundsbron har naturen fått utvecklas utan mänsklig inblandning. Men med åren har vissa träd och buskar vuxit sig så stora att en del fågelarter och ljuskrävande växter försvunnit. Förra året röjdes 10 av öns 130 hektar mark för att öka den biologiska mångfalden, och nu ser man hur flera arter kommer tillbaka.

Orkidén ängsnycklar har spritt sig på ön efter röjningen. Foto: Johan Dernelius

– Orkidén ängsnycklar har spritt sig till fler platser och dubbelnycklar är en helt ny orkidéart på ön, säger Ulla V Eilersen, säkerhets- och miljöchef på Øresundsbron.

600 sorters växter och ett 30-tal fågelarter

I början av juni inventerade olika experter växt- och djurlivet på ön under 24 timmar, en så kallad bioblitz. Totalt finns cirka 600 växtarter och ett 30-tal fågelarter på ön.

– När bron byggdes var det ingen som väntade sig en så stor biologisk mångfald här på Peberholm, säger miljökonsulten Hans Ohrt.

Och redan i höst är det dags att röja samma område igen, något man planerar att göra regelbundet för att behålla vissa känsliga arter.

En damm där grönfläckig padda kan ses. Paddan försvann under den heta sommaren 2018, men har nu återvänt i mindre utsträckning. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.