Än tornar den storstilade Söderto fästning upp sig på slätten utanför Hörby. Den byggdes av en excentrisk lantarbetare på 1960-talet som skydd mot ett sovjetiskt anfall. Se mer i klippet. Foto: SVT

Fästning i funkisstil skulle skydda mot ryskt anfall

Uppdaterad
Publicerad

Två ting drev den lite excentriske byggherren i Söderto. Kärleken till funkis-stilen och rädslan för ett sovjetiskt anfall mot hembyn.

Än i dag reser sig lantarbetaren Karl-Göran Perssons märkliga fästning över slätten utanför Hörby.

– Byggnaden har haft många namn under åren, men själv kallade han det funkishuset, berättar arkitekt Christer Rosenlöf.

Christer Rosenlöf blev redan som barn fascinerad av platsen. Han minns ännu hur han från baksätet på föräldrarnas bil såg byggherren Persson i färd med sitt evighetsprojekt under 1960-talets första år.

Sveriges övergivna platser

– Det är något speciellt med människor som går sin egen väg och vågar skapa efter eget huvud. Det tycker jag fortfarande, säger Rosenlöf medan han visar runt SVT på Söderto fästning.

Armerad betong mot ryssen

Som nybliven student på arkitektutbildningen i Lund läste han en artikel i tidningen Lundagård om Karl-Göran Persson och byggnaden – och bestämde sig på stående fot att köpa den.

Av artikeln framgick att Karl-Göran Persson hade gripits av rysskräck efter att ha läst myndighetsbroschyren ”Om kriget kommer”.

Med hjälp av oändliga baljor cement som armerades med järnskrot började han förvandla sitt lilla torp till en fästning. Särskilt kraftfull murades väggen österut, det håll från vilket sovjetarmén rimligen borde anfalla.

Än tornar den storstilade Söderto fästning upp sig på slätten utanför Hörby. Den byggdes av en excentrisk lantarbetare på 1960-talet som skydd mot ett sovjetiskt anfall. Foto: Hans Larsson/SVT

Plats för kungen

Inne i fästningen fanns utrymme för samtliga bybor – och dessutom ett särskilt rum åt kung Gustav VI Adolf, som enligt Karl-Göran Persson nog också kunde behöva skydd undan Röda armén.

– Det är förstås lätt att avfärda honom som en särling, men det fascinerande är hur väl han byggde – utan ritningar och utan hjälpredor. På sin tid var detta en riktigt stilig, vitputsad byggnad i klassisk funkisstil, säger Christer Rosenlöf.

Se videon om Söderto fästning, originalet Karl-Göran Perssons outplånliga ”funkis-fort” till skydd mot ett krig som aldrig kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet