Till en början blir det bara en sjundeklass och tanken är att hålla det småskaligt. Förhoppningen är att undvika de tidigare problemen.
– Vi har idag en stabil skola med bra struktur och personal med hög kompetens, säger rektor Cecilia Larsson Ståhl.
En uttalad musikprofil ska på sikt locka elever till Rosengård från andra delar av Malmö. Belma Kurbardovic går i sexan och hoppas få plats på skolan till hösten.
– Jag tycker om att vara här. Det skulle kännas lite jobbigt om jag inte fick gå på denna skolan.
Problemen på Rosengårdsskolan hade pågått länge när beslutet väl togs att stänga högstadiet. Skolinspektionen riktade skarp kritik mot arbetsmiljön för både lärare och elever. Bara en fjärdedel av eleverna klarade att bli behöriga till gymnasiet.
– Det var absolut rätt beslut som fattades då. Vi behövde göra en omstart. Stängningen betydde att vi blev en mindre, mer lätthanterlig enhet och kunde bygga upp oss från grunden igen, säger försteläraren Sofie Nilsson.
Efter stängningen fick eleverna flytta till andra skolor runt om i Malmö. Det gav effekt – dubbelt så många av eleverna klarade gymnasiebehörigheten.
– Självklart kommer jag från politiskt håll att följa det här noggrant. Märker vi att betygen och behörigheten sjunker, så får diskutera om vi ska ha högstadiet kvar på Rosengård, säger Sara Wettergren (L), som är nytt skolkommunalråd i Malmö.