• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Polisen har lyckats hämta flera övervakningsfilmer från sprängdådet som inträffade på nyårsnatten. Foto: Polisens förundersökning

Fem får fängelse för sprängdåd mot spelhall i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fem män döms till fängelse för ett sprängdåd mot en biljardhall i Malmö på nyårsnatten. Det meddelar Malmö tingsrätt på torsdagen.

Tre män i 20-årsåldern och en 42-årig man döms till fängelse i 2 år och 4 månader för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt olaga hot. Ytterligare en person i 60-årsåldern döms till fängelse i 2 år och 3 månader. En 21-årig man frikänns.

”Ett hotfullt budskap”

Enligt tingsrättens dom var det mannen i 60-årsåldern som skaffade handgranaten och beordrade de fyra männen att utföra sprängdådet vid biljardhallens entré i Malmö på nyårsnatten.

Enligt domen skedde detonationerna som ”ett hotfullt budskap” till en för tingsrätten okänd mottagare.

Samtal avlyssnades i hemlighet

Polisutredningen har till stor del kretsat kring filmer från övervakningskameror, avlyssnade telefonsamtal samt information från de misstänktas mobiltelefoner.

Mannen i 60-årsåldern hade hemliga tvångsmedel riktade mot sig. Hans telefonsamtal har därför varit avlyssnade och inspelade och därför kunnat återges i förundersökningen.

Utredningen visar hur männen åker taxi med en militär handgranat genom Malmö för att utföra dådet.

Nekar till gärningarna

De sex männen greps i slutet av januari. Tingsrätten konstaterar i torsdagens dom att fem av dem var inblandade i detonationen av handgranaten och utdömer därför fängelsestraff. En av dem döms även till utvisning ur Sverige.

Samtliga förnekar brott.

I klippet kastar en person in handgranaten i spelhallen – och en explosion uppstår.

Sex män åtalas för sprängdåd mot biljardhall i Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra unga män misstänks ha anlitats för att utföra ett sprängdåd mot en biljardhall i Malmö som en del av en pågående konflikt. Med handgranaten ska de åkt taxi genom Malmö. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.